Nem nyitják újra novemberben a napelemes pályázatot
Fotó: Shutterstock

Nem indul újra a napelemes pályázat novemberben

A kormány akkor indítja el az új pályázati szakaszt, ha megszületik a megállapodás az uniós támogatásokról, illetve azok felhasználásáról. Ez az időpont egyelőre nem ismert.A korábbi közléssel és kiírással szemben mégsem lehet novemberben jelentkezni a napelem pályázat újabb körére. Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára a tárca közleményében úgy fogalmazott: tekintettel arra, hogy a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről szóló bizottsági megállapodásig biztosítja a szükséges forrásokat, a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés. Ugyancsak Steiner Attila jelentette be szeptember elején, hogy bár az első támogatási körben érkezett pályázatok elbírálása még zajlik, de novembertől megnyílik az újabb pályázati forduló. Meg is jelent az új pályázati kiírás, amely alapján november 28-ától kezdődően lehetett volna jelentkezni a népszerű támogatásra, amire a rezsiemelés miatt alighanem még jobban megnőtt volna az érdeklődés.

Aki ez alapján már elkezdett tervezni, kivitelezőt keresni, hogy felhasználja a 2,9 millió vagy akár 11,3 millió ingyen forintot jelentő támogatást, az most behúzhatja a féket. A tervezésben már a kormány múlt heti bejelentése is megakaszthatta, hiszen ez alapján az új napelem-telepítéseknél egyelőre nem lesz lehetőség a villamosenergia-hálózatba való betáplálásra. Aki még nem adta be az új rendszerének a hálózatba csatlakozásához szükséges engedélykérelmét, az mostantól csak saját felhasználásra termelhet áramot a napelemével.


Ez ugyan egyszerűsíti a megvalósítást, az adminisztrációt, de sokat ront a beruházása megtérülésén. Mivel az áramszolgáltató nem veszi át a megtermelt, de éppen fel nem használt áramot, az vagy veszendőbe megy, vagy csak további milliókért kiépített saját tárolókapacitással hasznosítható - írja a Bank360.hu.

A betáplálásnál az áramszolgáltató szaldós elszámolást készít, tehát a felhasználónak adott árammennyiségből levonja azt, amennyit ő táplált a rendszerbe. Mivel a napelem sokszor olyankor termel áramot, amikor a háztartás saját felhasználása ennél kisebb, betáplálási lehetőség nélkül sok pénztől esik el a fogyasztó, hiszen így teljesen ki kell fizetnie azt az áramot, amit a szolgáltatótól kap.


Ezt a helyzetet írja most le úgy az államtitkár közleménye, hogy egyszerűsödik a napelemes rendszerek telepítése, a növekvő kapacitás befogadására pedig nagymértékű hálózatfejlesztés indulhat. A betáplálási lehetőséget ugyanis addig blokkolja a kormány az újonnan telepített napelemeknél, amíg meg nem valósítja az ehhez szükség hálózat- és rendszerfejlesztéseket. Ezt viszont az uniós helyreállítási alapjának pénzéből tenné, amíg ehhez nem fér hozzá, nem indulnak el a szükséges beruházások.

Most erre való hivatkozással állítják le a napelem pályázat második fordulóját. A pályázat első körére több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, közülük eddig több mint 25 ezer pályázó kapta meg a támogatói okiratot. Az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot. A beérkezett pályázatok elbírálása az ősz folyamán lezárul Steiner Attila mostani ígérete szerint.


Ne hagyd ki!