A Roszatm a háború ellenére tartja a Paks II. beruházás ütemtervét
Fotó: Shutterstock

A Roszatom a tervek szerint halad a Paks II. beruházással

A Paks II. Atomerőmű projektben a munkálatok az ütemterv szerint zajlanak - közölte a Paks-Press Hírügynökség megkeresésére a Rosatom Central Europe Kft.


Nincs változás

A szervezet budapesti irodája közleményében hozzátette, a "Roszatom mindig pontosan teljesítette és teljesíti az összes szerződéses kötelezettségét." A Paks II. projektben tervezett két új, VVER-1200 típusú reaktor építésének fővállalkozója a Roszatom orosz atomenergetikai konszern mérnöki divíziója, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt.

Az MVM Paks II Zrt. 2014-ben kötött szerződést az orosz Joint-Stock Company Atomstroyexporttal a kulcsra kész atomerőmű megvalósításáról, amely fix műszaki tartalommal, rögzített 12,5 milliárd eurós beruházással készül el. Alekszandr Merten, az ASZE alelnöke 2021. decemberben Budapesten azt mondta, azon dolgoznak, hogy 2029-2030-ban a paksi atomerőmű két új blokkja villamosenergiát termeljen. Hozzátette: az építési területen folyamatban van a felvonulási épületek kivitelezése, köztük a betonüzem, az acélszerkezet-szerelő üzem, a raktárak kialakítása, a közművek építése, a talajelőkészítés, az engedélyezéshez szükséges dokumentációs munkákat végzik, és várják a létesítési engedélyt.

Orbán is beszélt Paks II.-ről

Orbán Viktor az orosz-ukrán háború miatt adott rendkívüli interjút vasárnap a köztelevíziónak. Megjegyezte, Paks II. ügyét ki kell hagyni a szankciós kérdésekből, mert különben Magyarország fogja megfizetni az árát. Orbán elmondta, hogy amíg ő a miniszterelnök, a nyugati büntető intézkedések nem fogják veszélyeztetni az ellátások biztonságát, a magyar-orosz kapcsolatokat, illetve a rezsicsökkentést.

Aki azt mondja, hogy ebben a háborúban nincs kockázata Magyarországnak, az nem mond igazat

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy olyan döntéseket hoznak, hogy ki tudjunk maradni ebből a konfliktusból és ne legyenek olyan szankciók, melyek "árát velünk fizettetik meg".


The Conversation

Ne hagyd ki!