Csúszik a lakásfelújítási program indulása
Fotó: Shutterstock

Így indokolta a kormány az otthonfelújítási program csúszását

A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti a kormány az otthonfelújítási program kiírását - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös közleményben az MTI-t.


Kiemelték, a várható érdemi változások még szélesebb kör számára teremthetnek lehetőséget a támogatás igénybevételére. A későbbi indulás több időt biztosít (az eredeti tervek szerint június 3-án indult volna a program. A szerk.) a 108 milliárd forintos keretösszegű program iránt érdeklődők számára a kölcsönigényléshez szükséges dokumentumok előkészítéséhez.

A közeményben felidézik: az otthonfelújítási program (RRF-REP-10.13.1-24) keretében a kormány kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával ösztönzi az 1990 vége előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését. Az európai uniós társfinanszírozású program jóvoltából legfeljebb 20-22 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések. A legalább 30 százalékos energiamegtakarítást eredményező beruházások révén a támogatott családok könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sávhatár alatt.

A felhívástervezet társadalmi egyeztetésén minden korábbit meghaladó mennyiségű, több mint 500 észrevétel érkezett be. Az indokolt javaslatok programba illesztése még szélesebb kör előtt nyithatja meg a támogatási lehetőséget. A végleges feltételrendszerről és a program indulásáról a következő kormányülésen születik döntés. A közlemény szerint a változtatás több időt biztosít a családoknak és a kivitelezőknek az otthonfelújítási program megnyitásáig szükséges előkészületek megtételére. A teljes lakossági MFB Pont Plusz hálózat kialakítása a tervezett ütemezést megelőzve halad előre annak érdekében, hogy a fiókok felkészülten álljanak az igénylők rendelkezésére a kölcsönkérelmek személyes benyújtásához, olvasható a közleményben.


A Portfolio több forrásból úgy értesült, nem állt össze időben a hiteltermék, néhány hetes csúszásról van szó, egyebek között azért, mert a koordinátori szerepet betöltő Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nem készült el az új otthonfelújítási hitelprogram elindításához szükséges technikai részletekkel. Így az induláshoz szükséges nyomtatványok, informatikai rendszerelemek, részletesebb termékspecifikációk sem állnak még rendelkezésre az MFB ügynökeként eljáró, az MFB Pontokat üzemeltető három banknál (OTP, MBH, Gránit). Ezen túlmenően a termék igénylésének bizonyos feltételeit szabályozó nyilvános lakossági eljárási rend is hiányzik egyelőre.


Ne hagyd ki!