Több módszerrel próbál a lakosság csökkenteni a rezsijén a régióban
Fotó: Shutterstock

Rezsicsökkentés közép-európai módra: elő a meleg ruhával!

Egy friss felmérés szerint a rezsigondoktól terhes időszak következményeként régiónk lakossága egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz például a lakások ablakainak megfelelő szigetelésére. Azonban a fűtésszabályozó rendszerek továbbra sem terjedtek el széles körben. Ellenben sokan próbálnak az ilyenkor szokásosnál melegebben öltözködni, így spórolni a fűtésen.


Sokan kénytelenek többet takarékoskodni a magasabb fűtésszámlák miatt

A kelet-közép-európai régió lakosságának jóval többet kellett számlákra költenie a 2022/23-as fűtési szezonban a megnövekedett energiaárak miatt, mint az elmúlt évek azonos időszakában – derült ki a Resideo friss felmérésének eredményeiből. Ráadásul a megkérdezettek 85 százaléka kényszerült takarékosságra az emelkedett fűtésszámla miatt.

A kutatás rávilágított, a válaszadók nagyjából kétharmada próbált csökkenteni az energiaköltségein ezalatt az idő alatt. Az emberek fele kevesebbet költött szórakozásra, hatból négyen kevesebbet utaztak, valamint sokan a vízfogyasztáson is spóroltak. A megkérdezettek körülbelül harmada mérsékelte az élelmiszerkiadásait, illetve a negyedük a közlekedési költségekből faragott le. Több mint a felük pedig arról számolt be, mindezek miatt az általános életszínvonaluk is csökkent.

A kutatásban résztvevők ötöde nyilatkozta, hogy a lakása korszerűsítésével próbálta csökkenteni az energiaköltségeit. Emellett sokan úgy takarékoskodtak, hogy mérsékelték a benti hőmérsékletet. Többek kapcsolták ki a fűtést éjszakára, illetve akkor sem fűtött a radiátor, amikor nem voltak otthon. Továbbá jónéhányan öltöztek a szokásosnál is melegebben.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a válaszadók harmada fordított figyelmet az ajtók és az ablakok szigetelésére. Azonban mindössze a hatoduk modernizálta a fűtési rendszerét, vagy telepített fűtésszabályozó eszközöket.

Bár egyre tudatosabbak az emberek a fűtésszámlák csökkentésével kapcsolatban, túl kevesen használnak még fűtésszabályozást, nem is beszélve az intelligens fűtésszabályozó rendszerek telepítéséről. A fűtésszabályozás bizonyítottan hatékonyabbá teszi a fűtési rendszer működését és csökkenti a gázfelhasználást, így segítve a lakástulajdonosok megtakarítását

- idézi Bognár Gábort, a Resideo regionális kereskedelmi igazgatóját a VG.

Itt a szén-monoxid érzékelők pozitív és negatív hatósági listája

Egyébként a fűtési szezon kezdetével a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezés veszélyére hívja fel a figyelmet közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a napokban.

Az elmúlt évek lakástüzeinek 61 százaléka, a szén-monoxid-mérgezések 60 százaléka a fűtési szezonban történt. A fűtőeszközök hibás telepítéséből, nem megfelelő használatából, a karbantartás hiányából eredő problémák lakástűzhöz, szén-monoxid-mérgezéshez vezethetnek. Megjegyezték, a fűtőeszközök telepítését szakemberre érdemes bízni, a karbantartásuknál pedig követni kell a gyártói utasításokat. A fűtőeszközöket évente egyszer érdemes ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni.

Ha új kéményt építenek, a régit javítják, felújítják, átalakítják vagy új fűtőeszközt csatlakoztatnak hozzá, azt csak azután lehet használni, ha megtörtént a helyszíni műszaki vizsgálat, és a kéményseprő egy megfelelőségi nyilatkozatot állított ki a kéményről.

A tájékoztatás szerint a kémények ellenőrzését és tisztítását magánszemélyeknek ingyen végzik a kéményseprők, viszont a családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk. Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy szén-monoxid ott keletkezik, ahol nyílt lánggal fűtenek, és nem megfelelő a szellőzés, ám a mérgező gáz nem csak gázfűtésnél keletkezhet. Ezért, ha elérhető a fűtőeszköz égéstere, látható a láng, akkor gondoskodni kell a légbevezetésről, ám nem elegendő néha kinyitni az ablakot, állandó és automatikus levegő-utánpótlást kell biztosítani.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy szén-monoxid-érzékelő - fűzték hozzá. A szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája, vagyis az, hogy melyik eszköz hatásos, illetve melyik hatástalan, ezen a linken érhető el.

Ne hagyd ki!