Idén nem emelik a távfűtés díját, fellélegezhetnek a panellakások tulajdonosai
Fotó: Shutterstock

Fellélegezhetnek a távfűtéses lakásban élők

Idén télen nem lesz lesz díjemelés a lakossági távhőszolgáltatásban, közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.


Minden ezzel kapcsolatosan megjelent álhír ellenére nem fognak változni a távhőárak a lakossági fogyasztók számára, 28 fillérrel megemelik a távhőfilléreket, de ez csak az ipari fogyasztók esetében él.

A távhőfillérvagy hivatalos nevén a "nem lakossági villamosenergia-felhasználók által befizetett kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj", a távhőszolgáltatók támogatására szolgál. Ezt a díjat az elektromos áram árába építik be a nem lakossági felhasználók esetében, és kilowattóránként számolják. A mértéke idén év elején 0,81 forint volt, a mostani bejelentés nyomán tehát 1,09 forintra nő kilowattóránként.Forrás: hvg.hu.

A kormány emellett úgy döntött, hogy minden távhős lakást mérőórával fognak ellátni. Ez 130-140 ezer otthont érint. Gulyás szerint ez normális esetben 4-5 éves program, de igyekeznek felgyorsítani a folyamatot.

A korábbi értesülés szerint a távhő esetében is felmerült egy átlagfogyasztási szint megállapítása, amit el is kezdtek felmérni. A hvg.hu ezzel kapcsolatos kérdésére Gulyás Gergely azzal válaszolt, hogy valóban elindult egy ilyen távhőfogyasztókat érintő felmérés, aminek azonban “az idei télre semmilyen jelentősége nem lesz”, és amúgy is a “nem magántuljadonban álló” ingatlanokat érintette, és a nem lakossági felhasználók távhődíjának tervezett emelésével volt kapcsolatos.A nem lakossági fogyasztók esetében ugyanis valóban felmerült a díjemelés, amely Gulyás szerint “nagyon radikális” lett volna, így nem döntöttek róla. Például azért sem, mert a lakótelepek aljában található kisboltok és lottózók azonnal bezárnának, és nem is találtak olyan megoldást, ami alapján külön tudnák választani a nagy cégeket.

Gulyás a hvg.hu kérdésére pontosította a kormányinfó elején mondott szavait: azt mondta, hogy a lakossági díjemelésre “szándék sincsen” legalábbis az idei tél esetében. A jövő évre nem tudja megmondani. Az sem derült ki, hogy a távhőszolgáltatók veszteségét hogyan kompenzálják.

Ne hagyd ki!