Kopaszodó férfi tankol a benzinkútnál
Fotó: Shutterstock

Üzemanyagárak: ennyi támogatást kapnak az egyes európai országokban az autósok

Az RAC brit autóipari szolgáltató cég kevesli az adócsökkentést, amelyet a brit kormány a magas üzemanyagárak miatt még márciusban bevezetett.

Rámutattak, hogy Európában 13 országban hoztak hasonló intézkedéseket, amelyek közül csak Luxemburgban voltak szűkmarkúbbak a tankolókkal.

A finneknél a legdrágább

Az Egyesült Királyságban még márciusban 5 pennyvel (24 forinttal) csökkentették az üzemanyag literjére kivetett adót. A kormány számításai szerint egy átlagos sofőr esetében ez évente 100 fontos (48 ezer forintos) megtakarítást jelent.

A RAC ugyanakkor úgy véli, hogy más európai országokhoz képest ez az összeg elenyésző. A társaság kiszámolta, hogy egy liter benzinért az adócsökkentés miatt máshol ennyivel kell kevesebbet fizetni (átszámítva):

  • Németország: 120 Ft
  • Olaszország: 100 Ft
  • Spanyolország: 80 Ft
  • Portugália: 75 Ft
  • Írország, Hollandia, Franciaország: 70 Ft.

Az elmúlt hetekben a benzin ára ugyan csökkenni kezdett, de az átlagár a szigetországban így is 880 forint körül mozog literenként. Ez Dániával holtversenyben a második legmagasabb ár Európában. Finnország a dobogós mintegy 900 forintos benzinárral. Áprilisban még Németország volt a rekorder.

Majdnem a fele adó

Az RAC rámutatott, hogy

az Egyesült Királyságban egy liter benzin árának mintegy 45 százalékát az adók teszik ki.

Ez nálunk is hasonlóan alakul, itt írtunk róla részletesen.

A világ más országaihoz hasonlóan a briteknél is jelentősen megdrágult az üzemanyag az elmúlt hónapokban. A benzin és a dízel ára a kőolaj drágulása miatt nőtt meredeken. Ez részben a Covid-korlátozások feloldása utáni igénynövekedéssel, részben az Ukrajna ellen indított orosz háborúval magyarázható.

A londoni kormány célzottan támogatja a rászorulókat: 37 milliárd font értékben 8 millió családnak juttat idén 1200 fontos segélyt, és plusz juttatást nyújt a nyugdíjasoknak és a fogyatékkal élőknek is.

Itthon múlt szombaton 11 körül jelentették be, hogy déltől szűkül az ársapkás benzinre jogosultak köre.


Ne hagyd ki!