Mol-vezér ársapkáról, benzinhiányról
Fótó: Shutterstock

Mol-vezér: az árszabályozás következménye előbb-utóbb a hiány

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója volt az ATV Heti Napló műsorának vendége, az INA-Mol ügyben a napokban született friss ítéletről, a hazai üzemanyagellátásról, az ársapka fenntarthatságáról kérdezték.


Hernádi Zsolt úgy látja: már maga az árszabályozás is komoly problémát vet fel, mert ennek a következménye előbb-utóbb a hiány. Rendkívül veszélyes időszakban vagyunk, mivel a hazai üzemanyagfogyasztás az ársapka következtében növekszik, az üzemanyagimport gyakorlatilag leállt. Emlékeztetett rá, hogy miközben csökken az Európába tartó orosz olajexport, az ukrán finomító-kapacitás megsemmisült, leállt az OMV schwechati finomítója is.

Ami a hazai, százhalombattai finomítót illeti, ott augusztusban részleges karbantartás lesz, vagyis a finomító 65 százaléka állni fog. A Mol pozsonyi finomítója most áll, és a tervek szerint július 20-án indul újra.


Az országban jelenleg relatív üzemanyaghiány van, ami azt jelenti, hogy most spájzolni kellene, mert augusztusban Százhalombatta 65 százaléka leáll, de a tartalékolás a felsorolt okok miatt nem megy a megfelelő ütemben, így csak a szükséges mennyiség 1/3-a áll rendelkezésre, ami miatt mindenképpen kérniük kell az állami stratégiai készlet egy részének felszabadítását, de ezt vissza kellene tölteni a leállás után.


Arra a kérdésre, hogy meddig tartható a 480 forintos ársapka, Hernádi Zsolt azt mondta, messze túl vagyunk ezen a ponton, a Mol tartósan magas üzemanyagárra készül.

A washingtoni választott bíróság a napokban kimondta, hogy sem a Mol, sem a Mol vezetése részéről nem történt vesztegetés INA-ügyben, ezért az INA-szerződések érvényesek, a megsértésükért pedig Horvátországnak fizetnie kell. Hernádi Zsolt az ítélettel kapcsolatban hangsúlyozta: Horvátország csak horvát bíróság előtt nyert pert ebben az ügyben. A mostani per célja az volt, hogy bizonyítsa a horvát állam károkozását. Az elnök-vezérigazgató szerint jogállamisági próba, hogy most mit lép a horvát állam, hiszen ellentétes egymással a horvát legfelsőbb bíróság és a washingtoni választott bíróság ítélete. A horvát legfelsőbb bíróság elmarasztaló ítélete alapján pedig az európai elfogatóparancs is életben van Hernádival szemben. Az elnök-vezérigazgató szerint a washingtoni ítéletet a horvát jogrendbe be kellene illeszteni, de illúziói nincsenek ezzel kapcsolatban, ezért egyelőre nem tervez még külföldre menni.


Ne hagyd ki!