Nem a vízóra bolondult meg, ha magas a számla

Ha máskor nem is, de tavasszal mindenképpen ellenőrizd a kinti vízórád állapotát, a téli fagyok után ilyenkor jelentkeznek a gondok.


Jellemző, hogy a baj csak akkor derül ki, ha megjön a számla. Nincs mit tenni, vegyél fel „nemkárérte" ruhát, és mássz le a dohos, büdös, pókhálós, csigákkal teli aknába, és ellenőrizd, hogy minden rendben van-e. Érdemes évente többször is alászállni, és kiszűrni a problémára utaló jeleket.

Az alábbiak adhatnak gyanakvásra okot:

  • berepedt mérőóra üveg
  • eldeformálódott számlálószerkezet
  • csöpögés az óra közelében, aminek következtében víz áll az akna alján
  • szivárgás a bekötési mérőt követő szakaszon

A vízmű a kiküldött számlán azt is feltünteti, hogy az előző időszakhoz képest mekkora az eltérés a fogyasztásban: ha túl nagy differenciát tapasztalsz, az utalhat csőtörésre, vagy szivárgásra.

Mi a teendő?

Ha a leírt problémákat észleled, azonnal jelentsd a szolgáltatónak. Ilyenkor be kell diktálnod a mérőóra állását, illetve érdemes képeket készítened az óráról, a hiba helyéről, és a hiba okáról is. Ezt követően meg kell kezdened a hibaelhárítást, amit számlával kell igazolnod a szolgáltató felé. Ez bizonyítékként is szolgál, illetve segíthet az elfolyt víz elszámolásában is. Félreértések elkerülése végett: a bekötési vízmérő a szolgáltató tulajdona és a javítás is az ő dolga, viszont, ha fagyás következtében kell cserélni az eszközt, akkor a felhasználót, vagyis téged terhel ennek a költsége.

Hogyan jár el a szolgáltató?

A bejelentéstől számított 5 napon belül helyszíni ellenőrzésre kerül sor. A szakemberek jegyzőkönyvben rögzítik, hogy az elfolyt víz a csatornarendszert terhelte vagy a környezetet. Ha nem működsz együtt az ellenőrökkel, akkor nem élhetsz az elszámolási könnyítéssel, így a csatornahálózatot nem terhelő elfolyt vízmennyiség után a szennyvízdíj megfizetése alóli felmentés lehetőségét elbukod. Az ellenőrzést követő 15 napon belül megtörténik az elszámolás.

Szennyvíz esetében a szolgáltató a meghibásodás előtti utolsó leolvasást megelőző 12 hónap napi ivóvízfogyasztásának az átlaga alapján fog számlát kiállítani, míg ivóvíz esetében a fogyasztásmérőn mért mennyiséget fogja felszámolni.

További tippek a baj megelőzésére

  • A téli fagyok beköszönte előtt téliesítsd a vezetékeket és a mérőket
  • Ellenőrizd a vezeték állapotát: zárj el minden vízforrást, és ha a mérő tovább forog, akkor szivárog a vezeték
  • Lehetőség szerint szakemberrel háríttasd el a hibát ha ez nem lehetséges, kérd meg erre a szolgáltatót

Az elszámolás megfellebbezését lakossági ügyfél az illetékes megyei vagy fővárosi kormányhivatalnál, nem lakossági felhasználó pedig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál kérvényezheti.


Ne hagyd ki!