Drágulás ide vagy oda, idén is nagy forgalomra számítanak a vendéglátóhelyek a Balatonnál

Az élelmiszerárak és az energiaköltségek emelkedése, valamint a munkaerő drágulása is felfelé nyomta a költségeket a Balaton környékén. Mutatjuk, hogy nagyjából milyen árakkal várják a látogatókat idén nyáron a szálláshelyek a magyar tengernél.


Emelkedtek a vendéglátók költségei

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségénék tiszteletbeli elnöke volt az RtlKlub Reggeli műsorának vendége. A szakembert elsősorban a balatoni szálláshelyek árának idei alakulásról kérdezték.

A beszélgetésből kiderült, hogy napról napra emelkednek a szállásadók költségei. Az energiaszámlák például 3-3,5-szörösére nőttek egy év alatt. Emellett gondok vannak a munkaerőpiacon is, hiszen manapság már nem az a kérdés, hogy találnak-e minőségi alkalmazottat a vendéglátóhelyek, hanem inkább az, hogy lesz-e egyáltalán ember a feladatok elvégzésére. Ezért már most kezdődik a „vadászat” a munkavállalók után. A szezonális helyek elkezdtek Budapestről és a nagyobb városokból szakácsokat, felszolgálókat, embereket „lopni”.

A munkabérekben egymásra licitálnak a cégek, a növekvő kiadásokat viszont a bevételi oldalról kell fedezniük, ami igen nehézkes, hiszen – ahogyan a szekértő fogalmazott – a vendéglátóhelyek már messze „a tűrőképesség határán vannak, hogy mennyiért tudják eladni a szolgáltatásaikat”.

Ennyivel drágulhatnak idén a szállások

15-20, de lehet, hogy több százalékkal is nőni fog a nyaralásra elköltendő pénz. Azonban nem néz ki rosszul az előfoglalások száma a szállodákban. (…) A SZÉP-kártyákon is jelentős mennyiségű pénz van, közel 200 milliárd forint, amiről nem mondom, hogy szívesen, de könnyebben költenek az emberek. Annak azért lesz valamilyen fajta hatása az idegenforgalomra – vélekedett a szakember

A szállásokkal kapcsolatosan megjegyezte, hogy ugyan még mindig a hotelek a legnépszerűbbek, de a koronavírus-járvány óta felpörgött az apartmanok kereslete is, valamint sokan mennek kempingelni vagy sátorozni a magyar tenger mellé.

Ma már a szállásárak is úgy működnek, mint a repülőjegyárak, tehát dinamikus árképzés van. Számít, hogy mikor, mikorra és hova foglalunk helyet. Azonban így is 15-20 százalékkal lehet magasabb a szállások ára, mint tavaly volt. A Balaton kiemelt városai jobban mennek, de vannak más helyek, amelyek kevésbé, azonban ettől függetlenük is az apartmanok és a szállodák jelentősen drágulni fognak – mondta Flesch Tamás

Ennyibe kerülhet egy családi kiruccanás

A szakember szerint jelenleg egy hétre egy négy fős család egy négy csillagos hotelben félmillió forint környékén találhat magának helyet a nyárra a Balatonnál. A portál azonban megjegyzi, hogy a legnagyobb szálláshirdető oldalon másfél millió forintért is van hirdetés. Ugyanott 250-300 ezer forintnál kezdődnek a háromcsillagos szállodák, all inclusive ellátással azonban 700-800 ezer forintot is elkérhetnek a családoktól.

The Conversation

Ne hagyd ki!