A Virgin Galactic milliárdos alapítója, Sir Richard Branson július 11-én hivatalosan is űrhajóssá vált. A VSS Unity sikeres küldetése után a vállalat bejelentette, jövőre elindítja az űrturisztikai programját.


Az elmúlt években óriási verseny alakult ki a világ topmilliárdosai között, melynek célja a világűr meghódítása. Jellemzően Elon Musk-ról és Jeff Bezos-ról szólnak az univerzum mezsgyéjét célzó küldetések, valaki azonban mindkettőjüket beelőzte. Ő pedig nem más, mint a Virgin Galactic megálmodója, Sir Richard Branson. Képünk illusztráció.

Az űrturizmus hajnala

Branson mögött igen viszontagságos út áll, de a hosszú évek kitartó munkája végül meghozta gyümölcsét. Richard Branson, július 11-én, ötfős legénységével karöltve sikeres űrutazást hajtott végre. A teljes küldetés nagyjából 90 percet vett igénybe. A VSS Unity űrhajót egy hordozó repülőgép indította útjára, amelyről 15 kilométeres magasságban vált le. A leválás után a pilóták beindították az űrhajó hibrid meghajtású rakétáit, és meg sem álltak a 86 kilométeres magasságig, ahol négy percig a súlytalanságot is megtapasztalhatták. Miután kilebegték magukat, mindenki visszaült a helyére, és megkezdték a visszatérést a Földre. Branson mérföldkőnek nevezte a Unity 22 névre keresztelt küldetést, amely az új űrkorszak hajnalát jelzi.

Egykor én is csak egy álmodozó gyermek voltam, aki mindig a csillagok közé vágyott. Most felnőtt vagyok, egy űrhajóban, és épp a gyönyörű, gyönyörű Földünket csodálom a többi nagyszerű felnőttel az űrhajón. Az álmodozók következő generációinak címezve, gondoljatok bele, miket érhettek el az életben, ha nekünk sikerült ezt megvalósítanunk.

- mondta meghatódva a milliárdos egy videóban, amelyet a Twitteren tett közzé. Az alábbi bejegyzésről van szó:

Rögös utakon

Richard Branson 2004-ben alapította a Virgin Galactic-et, és eredetileg 2007-re tervezte az első kereskedelmi célú űrrepülést, amelyre végül 17 évet kellett várni. Az évek alatt már több mint 600 jegyet értékesített a vállalat. Egy jegy jelenleg 250 ezer dollárba (nagyjából 70 millió forint) kerül. A cég 2014-ben leállította az értékesítést egy tragédia miatt. Ebben az évben a vállalat első űrhajója, a VSS Enterprise egy tesztrepülés közben darabokra hullott, melynek következtében egy pilóta életét vesztette.

A mostani, sikeres küldetés után Elon Musk és Jeff Bezos is gratulált Bransonnak. Ha minden igaz, Musk még meg is látogatta Branson-t a kilövés hajnalán. Sőt, egyes híresztelések szerint vett egy jegyet is a Virgin Galactic űrturisztikai programjára.

Jeff Bezos cége, a Blue Origin azért egy kicsit odaszúrt Twitteren a Virgin Galactic-nek. Ahogy a vállalat írta, a világűr nemzetközileg elfogadott határvonala 100 kilométeres magasságban helyezkedik el. A 80 kilométeres magasság egyedül a NASA-nál jelenti az űr határát. Persze az sem maradt ki a Tweet-ből, hogy Bezost a Blue Origin július végén több mint 100 kilométerre repíti a Föld felszínétől.

A Virgin Galactic űrturisztikai programja 2022-ben indul. Elon Musk mellett már Lady Gaga, Leonardo DiCaprio, Tom Hanks és Angelina Jolie is jelezte részvételi szándékát. Bár egyelőre csak a gazdagok kiváltsága az űrrepülés, Richard Branson egy jótékonykodással egybekötött nyereményjátékot is indított, amelyben két szerencsés jelentkező ingyen jegyet nyerhet a VSS Unity egyik útjára. A nyereményjátékra IDE KATTINTVA lehet jelentkezni.

A cég a teljes küldetést élőben közvetítette a YouTube-on. A videó jelenleg is elérhető:

The Conversation

Friss

Fotó:123RF

A prémiumkategóriás elektromos autózás már nem utópia

Az elektromos autózás forradalmát jelzi, hogy egyre több prémium autógyártó jelenik meg különböző méretű modellekkel a piacon. Gyorsan növekvő szegmensről beszélhetünk, amelynek úttörője az amerikai Tesla volt. Összegyűjtöttük azokat a már kapható e- autó modelleket, amelyek joggal szerepelhetnek a prémium kategóriában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Szép pénzt remél műkincsei digitalizálásától a világhírű  múzeum

Az Ermitázs műkincsei augusztus végén nem helyettesíthető tokenek (NFT) formájában kerülnek értékesítésre a Binance piacterén.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!