Megérkeztek a júliusi adatok
Fotó: Shutterstock

Jó volt a főszezon a Balatonnál vagy sem? Íme a számok!

A balatoni térség júliusi turisztikai adatain visszaköszöntek az országos tendenciák. Annak ellenére fogadott kevesebb vendéget a magyar tenger térsége, hogy megugrott a külföldi turisták mennyisége. Visszaesést mértek a vendégéjszakák számában is éves alapon.


Kevesebb turista nyaralt idén júliusban a Balatonnál, mint egy évvel korábban

Az elmúlt hetekben többen próbálták megbecsülni, hogy 2022 legmelegebb hónapjaihoz képest több vagy kevesebb turistát fogadott a Balaton térsége idén nyáron. Eldőlni látszik a vita, hiszen megérkeztek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) júliusra vonatkozó turisztikai adatai.

Eszerint 2023 hetedik hónapjában a magyarországi turisztikai szálláshelyeken 3,6 százalékkal kevesebb vendég 8,4 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltött 2022 azonos időszakához viszonyítva. Annak ellenére lettek összességében kevesebben, hogy a külföldiek száma 19 százalékkal nőtt, valamint 13 százalékkal több éjszakát töltöttek a hazánkban.

Hasonló értékek köszönnek vissza a Balaton térségére vonatkozó statisztikákban is. Ott a belföldi vendégek 8,9 százalékkal kevesebb, a külföldiek pedig 13,3 százalékkal több éjszakát töltöttek, mint tavaly júliusban. Az előbbi kör súlya jóval nagyobb, így 5,8 százalékos volt a visszaesés a vendégéjszakák számában éves alapon.

A Portfolio úgy látja, a külföldi vendégek trendjét a világjárvány utáni helyreállás, a magyarok belföldi utazási kedvét pedig a durva drágulás, valamint a reáljövedelmek zsugorodása határozza meg.

Sokat emelkedett a nyaralás ára a horvát tengerparton és a Balatonnál is

A Ynsight Research kutatása szerint is sok magyar vélte úgy idén, hogy a balatoni nyaralás költségei nagyon elszálltak. Az ott tapasztalható árak túl magasak a helyi szolgáltatások minőségéhez képest. Viszont mások hozzátették, hogy a horvát tengerparton is megugrottak az árak, és mára megelőzték a görögországi és a törökországi árszintet.

A felmérés eredményei miatt a Portfolio a nyáron megvizsgálta, a Balaton és a horvát tengerpart közül mégis melyiknél lehet olcsóbban nyaralni. A saját vizsgálatukhoz a Szállás.hu adatait vették alapul, tehát szállásárakat vettek górcső alá.

Az összesítésük szerint egy hétre és két főre átlagosan 175 ezer forintba kerül a Balatonon egy panzió típusú szállás reggelivel a nyáron, négy főre pedig 350 ezer forintba. Egy négycsillagos szállodában egy hétre 365 ezer forintért tudott szállást találni két fő, négy pedig 730 ezer forintért. Megjegyezték, az átlagértékek ettől némileg eltérhettek például attól függően, hogy all inclusive vagy félpanziós ellátásról volt szó.

Ezzel szemben Horvátországban

Ezzel szemben négy főre, egy hétre, egy panziót félpanziós ellátással a horvát tengerparton 330-440 ezer forint között lehetett találni a legmelegebb hónapokban. Egy háromcsillagos szálloda például Crikveniá-ban 880 ezer forint volt egy családnak egy hétre, egy négycsillagos pedig egymillió forint. Ezekhez hasonlóak voltak az árak Rijekában is. Azonban például Isztria megyében, Vrsar településen egy négycsillagos szállodában hat éjszaka, önellátással, két főnek 575 ezer forintba került. A makarskai riviérán pedig egy szintén négycsillagos szálloda - viszont két főnek - 380 ezer forint volt reggelivel. Ha pedig valaki nem ragaszkodott Horvátországban a tengerparthoz, hanem „megelégedett” a Plitvicei-tavakkal, ott találni lehetett háromcsillagos szállást 125 ezer forintért is.

Mindezek fényében kijelenthető, hogy Horvátországban is voltak anyagilag kedvezőbb ajánlatok, viszont az azonos kategóriájú panziókra és hotelekre jellemzően valamivel drágábban lehetett akadni a horvát tengerparton, mint a Balatonnál.

Ne hagyd ki!