Törökország
Fotó: Shutterstock

Infláció ide vagy oda, az európaiak utazni akarnak

Májusban adta ki legfrissebb jelentését az Európai Utazási Bizottság (ETC), melyből kiderül, hogy a koronavírus-világjárvány okozta problémákból sikeresen felállt az európai turizmus. 2022-ben a kontinenst érintő turistaérkezések mindössze 18 százalékkal maradnak el a 2019-es szinttől.Célállomások tekintetében Szerbia és Törökország megtalálható a legjobb helyek között – előbbi ország esetében 32, utóbbinál pedig 21 százalékkal nőtt meg az országba érkezők turisták száma. Bulgária turizmusa 27 százalékos növekedést tud felmutatni, így a balkán állam a két ország között foglal helyet – írja a Schengenvisa.info

Ez az év sem indult rosszul: az Eurocontrol adatai szerint 2023 első pár hónapjában az európai légiforgalom csak 14,4 százalékkal maradt el 2019 azonos időszakához viszonyítva.

T\u00f6r\u00f6korsz\u00e1g

Törökország

Fotó: Shutterstock

Ez is érdekelhet! Mennyiből strandol idén egy négytagú család? Számoljunk!

Bíztató, hogy a nyári csúcsszezon felé közeledve egészséges mértékű fellendülést látunk. Az utazási ágazatot azonban még mindig számos kihívás hátráltatja. Az infláció elleni küzdelemtől kezdve az ukrajnai háború következményeinek kezeléséig a turizmusnak jelenleg nagyon nehéz dolga van

–mondta Luís Araújo, az ETC elnöke.

A bizottság felmérése szerint az orosz állampolgárok legkedveltebb célállomása Törökország lett, melynek oka az is lehet, hogy ebbe az országba vízummentesen is beutazhatnak.

Az európai turizmus fontos mozgatóit, a brit utazókat ugyan nem akadályozza meg az infláció, ár-érzékenységük azonban őket is arra kényszeríti, hogy költséghatékonyabb úti célokat válasszanak. Ennek eredményeképp Törökországban a 2019-es adatokhoz képest 69 százalékkal nőtt a brit turisták száma, de Horvátország és Montenegró is a népszerű országok listáján szerepel.

Ajánljuk figyelmedbe! A turistákból élnek, de kezd elegük lenni belőlük

The Conversation

Ne hagyd ki!