Aki a keleti vakcinák után EU-s engedélyezésűt is kapott, szabadon beutazhat  az uniós tagállamokba
Fotó: Shutterstock

A keleti vakcinákkal oltottak is szabadon utazhatnak az EU-ban, ez a feltétele

Az a magyar állampolgár, aki egy keleti vakcina után második oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kért, illetve két keleti vakcina után a harmadik emlékeztető oltását már az Európai Unió által elfogadott oltóanyagok egyikéből kapta, teljes jogú tulajdonosa lesz az egységes, uniós covid-igazolványnak – jelentette be Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke szerdai online sajtótájékoztatóján. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ezekkel a feltételekkel beengedik az EU-s tagállamokba.


  Jogértelmezés

Az MSZP EP-képviselője közölte: mindez azután nyert megerősítést, hogy hivatalos jogértelmezést kért a hatályos szabályokról Didier Reynders igazságügyi biztostól.

A politikus felidézte, hogy az elmúlt évben sok százezer magyar kénytelen volt költséges teszteket elvégeztetni, ha valamilyen okból utaznia kellett; a legtöbb tagállamban ugyanis nem fogadják el megfelelő védettségnek az EU által el nem ismert keleti oltóanyagokat. Ez elsősorban azoknak jelentett eddig is komoly nehézséget, akik ingázás, tanulás, munkavállalás miatt rendszeresen kénytelenek átlépni a határt. Ujhelyi bejelentése szerint Didier Reynders világossá tette a számára, hogy minden uniós tagállamnak kötelező a korlátozás-, vagyis költséges teszteléstől mentes beutazás feltételeként elfogadni az egy-, vagy két keleti oltóanyagra beadott uniós vakcinákat az érintett magyarok esetében.

  Mit jelent ez a gyakorlatban?

Zöld lámpa fog világítani az ellenőrző applikációkban azoknak, akiknek nemrég a két keleti oltásra még pirosan villogott

– fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: arra kér minden érintettet, hogy ha ennek ellenére bárkinek korlátozzák a szabad beutazását valahol, arról értesítse a szocialisták EP-képviselőjét, mert az adott tagállam ebben az esetben megsérti a hatályos uniós szabályokat. Ujhelyi elmondta azt is, hogy az aktualizált rendszerben a két oltással rendelkező személyek uniós covid-igazolványa 270 napig érvényes, a harmadik oltást felvett európaiak igazolványa jelen állás szerint korlátlan ideig használható.

Az MSZP képviselője örömhírnek nevezte a bejelentést, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az EU intézményei ezzel csak a határátlépést, a beutazást tették korlátozásmentessé, az adott tagállamok határain belül érvényes egyedi korlátozásokról (étterem, tömegközlekedés, szociális terek használata) mindig tájékozódni kell, ezek ugyanis az adott országok hatáskörébe tartoznak és eltérhetnek egymástól.

A tájékoztató


The Conversation

Ne hagyd ki!