Oltás, ha a kínai és orosz itán nyugati vakcinát kapsz, eleht, hogy szabadon utazhatasz
Fotó:Shutterstock

Felcsillant a brüsszeli remény a kínai és orosz vakcinával oltott magyaroknak

Lehet, hogy mentőövet dob az Európai Bizottság azoknak a magyaroknak, akiket az orosz Szputnyik V-vel vagy a kínai Sinopharmmal oltottak be.


Kell a harmadik

Bár az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyiket sem engedélyezte, Ursula von der Leyen bizottsági elnök egy levélben jelezte, hogy az Európai Unió egészségbiztonsági bizottsága, a HSC megvitatja, hogy azok a magyar állampolgárok, akik kínai vagy orosz oltást kaptak, de most harmadik oltásként egy európai engedéllyel bíró vakcinát is felvesznek, ugyanúgy megkaphassák az európai oltási igazolványt, és ne kelljen a jövőben utazási korlátozásokkal szembenézniük, írja az Index. Azt, hogy mikor kerülhet az ügy a testület elé, még nem lehet tudni.

Előzmények

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felfüggesztette a Szputnyik V koronavírus-oltás engedélyezési eljárását, amíg a szervezet szakértői nem tesznek legalább még egy látogatást a készítményt gyártó orosz üzemekben. Jarbas Barbosa, a WHO egyik vezetője arról számolt be, hogy addig állították le a folyamatot, amíg az oroszok nem orvosolják a gyártási hibákat.

A WHO szakemberei még májusban vizsgálódtak Oroszországban, és megállapították, hogy a Szputnyik gyártásakor nem tartják be teljeskörűen az előírásokat. Az oroszok azt mondják, hogy már orvosolták a kezdeti gondokat, de független szakértők szerint fennáll az oltás szennyeződésének veszélye.

Ami nekünk, magyaroknak még fontosabb, Az Európai Gyógyszerfelügyeletnél február óta folyik az ideiglenes engedélyezési eljárás, ám továbbra is várják a hiányzó adatokat, amelyek alapján döntést tudnának hozni. Azt, hogy pontosan milyen információra lenne szükségük, azt nem árulták el. Az biztos, hogy ennek hiányában továbbra sem kap vészhelyzeti felhasználási engedélyt az uniós szervtől a Szputnyik-vakcina. Korábban névtelenséget kérő források arról tájékoztatták a Reuters hírügynökséget, hogy az amszterdami székhelyű gyógyszerügynökség a kitűzött határidőig nem kapta meg a megfelelő adatokat az orosz vakcináról. Hiányoznak a mellékhatásokat dokumentáló esetbejelentő űrlapok, és az oroszok azt sem tudták igazolni, hogy az oltóanyag alapkövének számító sejtbankok megfelelnek az uniós előírásoknak. A felügyeletnél egyébként az a szabály, hogy amíg az értékelés tart, nem hozhat nyilvánosságra semmilyen adatot vagy információt.

A kínai vakcina sem kapott európai engedélyt.


The Conversation

Ne hagyd ki!