Szputnyikkal oltottak? Türelem...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jelenleg még vizsgálja a Szputnyik V vakcinát — válaszolta a Népszava kérdésére a hatóság sajtóosztálya.


A felülvizsgálat addig tart, amíg az oltóanyag gyártója nem szolgáltat elegendő információt a hivatalos forgalomba hozatali engedély iránti kérelem benyújtásához. A lap a hatóságnál arról érdeklődött, meddig tart az orosz oltóanyag dokumentációjának elemzése, illetve megkaptak-e már minden szükséges adatot az elemzés elvégzéséhez a vakcina kifejlesztőjétől, a moszkvai Gamaleja Intézettől.

Várni, várni, várni

A Szputnyik európai felülvizsgálata március óta tart, az oroszok mostanáig nem nyújtottak be kérelmet európai forgalomba hozatalára. A brit Reuters hírügynökség több névtelen forrás tájékoztatása alapján néhány napja arról számolt be, hogy az amszterdami székhelyű gyógyszerügynökség a korábban kitűzött határidőig nem kapta meg a megfelelő adatokat az orosz vakcináról. Hiányoznak a mellékhatásokat dokumentáló esetbejelentő űrlapok, és az oroszok azt sem tudták igazolni, hogy az oltóanyag alapkövének számító sejtbankok megfelelnek az uniós előírásoknak. A Reuters egyik informátora szerint a felülvizsgálat csak a nyár után fejeződhet be.

Amíg az értékelés tart, az EMA nem hozhat nyilvánosságra semmilyen adatot vagy információt. Csak akkor adhat tájékoztatást, ha a Szputnyik fejlesztőjének kérelme nyomán megszületik a hatóság ajánlása az oltóanyag európai forgalomba hozatali engedélyéről.


The Conversation

Ne hagyd ki!