Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jelenleg még vizsgálja a Szputnyik V vakcinát — válaszolta a Népszava kérdésére a hatóság sajtóosztálya.


A felülvizsgálat addig tart, amíg az oltóanyag gyártója nem szolgáltat elegendő információt a hivatalos forgalomba hozatali engedély iránti kérelem benyújtásához. A lap a hatóságnál arról érdeklődött, meddig tart az orosz oltóanyag dokumentációjának elemzése, illetve megkaptak-e már minden szükséges adatot az elemzés elvégzéséhez a vakcina kifejlesztőjétől, a moszkvai Gamaleja Intézettől.

Várni, várni, várni

A Szputnyik európai felülvizsgálata március óta tart, az oroszok mostanáig nem nyújtottak be kérelmet európai forgalomba hozatalára. A brit Reuters hírügynökség több névtelen forrás tájékoztatása alapján néhány napja arról számolt be, hogy az amszterdami székhelyű gyógyszerügynökség a korábban kitűzött határidőig nem kapta meg a megfelelő adatokat az orosz vakcináról. Hiányoznak a mellékhatásokat dokumentáló esetbejelentő űrlapok, és az oroszok azt sem tudták igazolni, hogy az oltóanyag alapkövének számító sejtbankok megfelelnek az uniós előírásoknak. A Reuters egyik informátora szerint a felülvizsgálat csak a nyár után fejeződhet be.

Amíg az értékelés tart, az EMA nem hozhat nyilvánosságra semmilyen adatot vagy információt. Csak akkor adhat tájékoztatást, ha a Szputnyik fejlesztőjének kérelme nyomán megszületik a hatóság ajánlása az oltóanyag európai forgalomba hozatali engedélyéről.


The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!