Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jelenleg még vizsgálja a Szputnyik V vakcinát — válaszolta a Népszava kérdésére a hatóság sajtóosztálya.


A felülvizsgálat addig tart, amíg az oltóanyag gyártója nem szolgáltat elegendő információt a hivatalos forgalomba hozatali engedély iránti kérelem benyújtásához. A lap a hatóságnál arról érdeklődött, meddig tart az orosz oltóanyag dokumentációjának elemzése, illetve megkaptak-e már minden szükséges adatot az elemzés elvégzéséhez a vakcina kifejlesztőjétől, a moszkvai Gamaleja Intézettől.

Várni, várni, várni

A Szputnyik európai felülvizsgálata március óta tart, az oroszok mostanáig nem nyújtottak be kérelmet európai forgalomba hozatalára. A brit Reuters hírügynökség több névtelen forrás tájékoztatása alapján néhány napja arról számolt be, hogy az amszterdami székhelyű gyógyszerügynökség a korábban kitűzött határidőig nem kapta meg a megfelelő adatokat az orosz vakcináról. Hiányoznak a mellékhatásokat dokumentáló esetbejelentő űrlapok, és az oroszok azt sem tudták igazolni, hogy az oltóanyag alapkövének számító sejtbankok megfelelnek az uniós előírásoknak. A Reuters egyik informátora szerint a felülvizsgálat csak a nyár után fejeződhet be.

Amíg az értékelés tart, az EMA nem hozhat nyilvánosságra semmilyen adatot vagy információt. Csak akkor adhat tájékoztatást, ha a Szputnyik fejlesztőjének kérelme nyomán megszületik a hatóság ajánlása az oltóanyag európai forgalomba hozatali engedélyéről.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

A prémiumkategóriás elektromos autózás már nem utópia

Az elektromos autózás forradalmát jelzi, hogy egyre több prémium autógyártó jelenik meg különböző méretű modellekkel a piacon. Gyorsan növekvő szegmensről beszélhetünk, amelynek úttörője az amerikai Tesla volt. Összegyűjtöttük azokat a már kapható e- autó modelleket, amelyek joggal szerepelhetnek a prémium kategóriában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Szép pénzt remél műkincsei digitalizálásától a világhírű  múzeum

Az Ermitázs műkincsei augusztus végén nem helyettesíthető tokenek (NFT) formájában kerülnek értékesítésre a Binance piacterén.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!