Egy trópusi sziget koronavírus vakcinákkal csábítja a turistákat

Az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozó Guam összekötötte a turizmust az oltási kampányával. Az új utazási csomag óriási sikernek bizonyult, özönlenek a szigetre azok a turisták, akik még nem jutottak hozzá valamelyik Covid-19 vakcinához.A Mariana-szigetek legnagyobb, legnépesebb és legdélibb fekvésű szigetének oltási kampánya remekül halad. Guam vezetősége viszont amiatt aggódik, hogy a sziget rengeteg olyan turistától eshet el, akik nem jutnak koronavírus elleni vakcinához. A sziget egyik fő bevétele a turizmusból származik, így óriási csapás lenne, ha bukdácsolna az iparág. Éppen ezért a kormány „Air V&V" néven (milyen találó) elindított egy turistacsalogató programot.

A vakcinaturizmus új szintje

A Guam által kínált, Air V&V utazási csomagok ára 1400 dollártól indul. Ebben egyebek között benne van a szállás, a digitális oltási nyilvántartás költsége, egy Covid-19 teszt, illetve a résztvevő szállodákba történő transzfer is. A csomagok különlegessége, hogy 3-400 dollár fejében a turisták igényelhetnek Moderna, Pfizer, vagy Johnson & Johnson vakcinát. Azok, akik oltatlanul érkeznek a szigetre, hét napig nem hagyhatják el a hoteljüket. Magyarán karanténba kell vonulniuk. Amint letelik a hét nap, minden 12 éves, vagy annál idősebb turista igényelheti a vakcinát. A karantén alatt letesztelik őket, hogy megbizonyosodjanak róla, biztonságosan megkaphatják az oltást.

Guam igen népszerű turistacélpontnak számít, így a program remek fogadtatásban részesült. Tajvanon például nehezen jutnak a polgárok vakcinához. A héten már meg is érkezett az első 153 tajvani turista a szigetre. Guam vezetősége további 2000 tajvani látogatóra számít júliusban és augusztusban. Fontos azonban megjegyezni, hogy azoknak, akik még nem kaptak vakcinát, be kell mutatniuk egy negatív Covid tesztet közvetlenül a repülőgépre szállás előtt. Ha ez nem történik meg, nem engedik be őket a szigetre.

Tajvanban nagyon népszerű Guam. A helyi utazási irodák beszámolója szerint már szinte az összes utazási csomagjuk elkelt. Az is kiderült, hogy a tajvaniak 97 százaléka azért utazik a szigetre, hogy megkapja a vakcinát. Persze biztosak vagyunk benne, hogy a trópusi környezet is nagyon csalogató.

Guam előtt még egyetlen ország sem indított nemzetközi vakcinaturisztikai programot, de már Bali, a Maldív-szigetek és Oroszország is ízlelgeti az ötletet.

Néhány szó Gumaról

Guam az Egyesült Államok óceániai külbirtoka, amely Hawaii-tól 5300 kilométerre nyugatra fekszik, közel Japánhoz, Tajvanhoz és a Fülöp-szigetekhez. A közel szót azért érdemes idézőjelek közé tenni, ugyanis a legközelebbi lakott terület 900 kilométerre található a szigettől. Guam az Egyesült Államok hadseregének fontos bázisa. Kim Dzsongun észak-koreai vezető korábban fontolgatta, hogy lebombázza a helyi amerikai támaszpontot, de erről inkább letett. A szigeten állomásozó katonai erők kiszolgálása a turizmus után Guam második legnagyobb bevételi forrását képzi. Guam kifejezetten biztonságos üdülési célpontnak számít. 162 ezren laknak a szigeten, ahol főleg angolul és csamorró nyelven beszélnek.

Évente 1,2 millió turista érkezik a szigetre, akik összesen közel 1,4 milliárd dollárral járulnak hozzá Guam gazdaságához. Nagyjából 18 ezer helyi lakos dolgozik a guami turisztikai szektorban.

The Conversation

Ne hagyd ki!