Sok országban jelentősen csökkent a fertőzöttek száma, így Ausztria enyhít a beutazási korlátozásokon, írja az osztrák sajtó, az egészségügyi miniszterre hivatkozva.


Wolfgang Mückstein tájékoztatása szerint az ország minden olyan oltást elismer, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vagy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyott. Ezek tipikusan a nyugati vakcinák, de mivel a WHO a kínai Sinopharm oltóanyagát is felvette a veszélyhelyzeti listájára, Ausztria már ezt az oltást is elfogadja. Az orosz Szputnyik V esetében viszont továbbra sincs könnyítés.

Az új szabályok 

A május 19-től érvényes szabályok alapján karanténkötelezettség nélkül lehet belépni Ausztriába a nem magas fertőzöttségű országokból érkezőknek. Az első hírek szerint Magyarország ebbe a kategóriába tartozik. A beutazásnak azonban feltétele, hogy az utazó vagy rendelkezzen friss negatív teszttel vagy legyen beoltva vagy igazolni tudja, hogy felépült a fertőzésből. Az oltottságot igazoló dokumentumot német vagy angol nyelven is be kell mutatni, írja a hvg.hu.

Ha olyan utazó lépne be Ausztriába, akit a Szputnyik V-vel oltottak be, tesztet kell csináltatnia. A többi oltás esetében, mint a Pfizer–BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca, erre nincs szükség.


The Conversation

Friss

Egészségügy: okos számítással elkerülhető lenne a pazarlás

A drága technológiát csak abból a szempontból kellene támogatni, hogy mennyire okoz nagyarányú egészségjavulást a súlyos betegségben szenvedőknek. Ehelyett mindent megveszünk, mert úgyis az állam állja a számlát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Wilhelm Gunkel on Unsplash

21 ezer milliárd forintnyi aranyat bányásznának a Börzsönyben

Egy magyar cég aranyat és ezüstöt bányászna Nagyirtás és a Rózsa-hegy kutatási zónában.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Jon Tyson on Unsplash

Parragh átalakítaná az iparűzési adó  rendszerét, Budapest felhördült

Parragh László szerint az átalakítást össze lehetne vonni a formálódó globális társasági minimumadóval.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!