Nem marad vízummentes az utazás az Egyesült Királyságba
Fotó: Shutterstock

Új tétel dobja meg az angliai utazás árát, elég durván

Mivel az Egyesült Királyság hosszú ideig az Európai Unió tagja volt, így vízummentesen utazhattak oda a magyarok is jó ideje. Azonban mióta megszűnt a szigetország tagsága, sorra szűnnek meg a köztük és az uniós országok között fennálló kölcsönös kedvezmények. Hamarosan vízum is kell egy londoni úthoz, ami igencsak megdobhatja az utazás költségét.


Hamarosan nem tehetjük be a lábunkat vízum nélkül az Egyesült Királyságba

Az Egyesült Királyság 2025-ig folyamatosan szűnteti meg az Európai Unió tagországai polgárainak a vízummentességét. Az economix információi szerint Magyarország várhatóan már jövőre felkerül azon országok listájára, amely állampolgárai csak vízummal utazhatnak a szigetországba.

Az Euronews megjegyzi, jelenleg 18 euróba (nagyjából 7 ezer forintba) kerül a hat hónapnál rövidebb időre szóló brit látogatói vízum. Azonban a londoni kormány bejelentette, október 4-től jelentősen megemeli az összes vízum árát, tehát a fél-, a két-, az öt-, és a tízéves látogatási vízumok díjait is. Így a fél évnél rövidebb látogatói 133 euróba, azaz több mint 50 ezer forintba fog kerülni. Egyelőre úgy tűnik, csupán az átszállást biztosító tranzitvízumok ára maradhat változatlan.

Emellett valamivel később, de emelkedni fog az egészségügyi bevándorlási illeték is, vagyis az államilag finanszírozott Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak fizetett összeg.

Hiányzik a szabad, uniós munkaerőpiac a briteknek

Egyébként George Eustice brit képviselő szerint érdemes lenne újratárgyalni a munkavállalással kapcsolatos egyezményt az Európai Unió és az Egyesült Királyság között. Korábban az egykori miniszter volt a Brexit-kampány egyik vezetője, így támogatta a szigetország EU-ból való kilépését. Most úgy látja, kevés a kelet-európai vendégmunkás az országban, többre lenne szükség.

Le kellene állni azzal, hogy mindent a Brexiten keresztül nézünk, ez nem a Brexit miatt történt, hanem a Brexit utáni bevándorlási politika miatt

- idéztük a politikus nyilatkozatát a nyáron.

Eustice azt javasolja, a kormánya kezdjen tárgyalni az EU-val annak érdekében, hogy a 35 év alatti brit és uniós fiatalok - kölcsönösen - könnyebben juthassanak kétéves munkavállalási engedélyhez.

Sürgősen megoldást kellene találni, mert olyan munkaerőhiány van, ami az inflációt is felfelé tolja

- tette hozzá a politikus.

Ne hagyd ki!