Kevés a kelet-európai vendégmunkás az országban
Fotó: Shutterstock

Visszacsábítanák a britek az európai vendégmunkásokat

Korábban a Brexit-kampány egyik vezetője volt, most ő tárgyalna az EU-val a munkaerő-vándorlási szabályok átalakításáról. Kevés a kelet-európai vendégmunkás az Egyesült Királyságban. Emiatt egy olyan rendszerre lenne szükség a politikus szerint, amelyben a brit és az uniós álampolgárok szabadabban mehetnek egymáshoz dolgozni.


Hiányzik a szabad, uniós munkaerőpiac a briteknek

George Eustice brit képviselő szerint érdemes lenne újratárgyalni a munkavállalással kapcsolatos egyezményt az Európai Unió és az Egyesült Királyság között – írja a Guardian. Korábban az egykori miniszter volt a Brexit-kampány egyik vezetője, így támogatta a szigetország EU-ból való kilépését. Most úgy látja, kevés a kelet-európai vendégmunkás az országban, többre lenne szükség.

Le kellene állni azzal, hogy mindent a Brexiten keresztül nézünk, ez nem a Brexit miatt történt, hanem a Brexit utáni bevándorlási politika miatt

- idézi a politikus nyilatkozatát a HVG.

Eustice azt javasolja, a kormánya kezdjen tárgyalni az EU-val annak érdekében, hogy a 35 év alatti brit és uniós fiatalok - kölcsönösen - könnyebben juthassanak kétéves munkavállalási engedélyhez.

Sürgősen megoldást kellene találni, mert olyan munkaerőhiány van, ami az inflációt is felfelé tolja

- tette hozzá a politikus.

Ezekbe az országokba vándorol ki a legtöbb magyar

Egyébként több magyar hagyta el az országot tavaly, mint egy évvel korábban a KSH adatai alapján. A statisztikák szerint 2022-ben 26 500 magyar állampolgár vándorolt külföldre, amíg 21 900 tért haza. Ettől magasabb az egy adott évben elvándoroltak száma utoljára 2017-ben volt. Ráadásul 2021-ben még többen jöttek vissza, mint amennyien elmentek Magyarországról.

A magyar állampolgárok nemzetközi vándorlásának teljes egyenlege alig romlott. A 2021-es 9672-es többlet után 9450 fő volt tavaly. Ez úgy lehetséges, hogy a korábbinál lényegesen több, 14 ezer külföldön született magyar költözött Magyarországra. Ettől magasabb ez az érték utoljára 2015-ben volt.

A tavaly kivándoroltak 44 százaléka Ausztriába, 25 százaléka Németországba, 5-5 százalékuk Hollandiába és Svájcba, valamint a 4 százaléka az Egyesült Királyságba költözött.

Amíg a korábban igen népszerű Egyesült Királyságba évről évre kevesebb magyar vándorol (2020 februárjától nem az Európai Unió tagjai a britek, azóta szigorodott a bevándorláspolitikájuk is), a Németországba költözők száma enyhén, az Ausztriában letelepedőké pedig jelentősen növekedett éves alapon.

Sok az elvándorló

Nagyjából 560 ezerre volt becsülhető az elvándorolt honfitársaink száma tavaly nyáron. A kivándorlás a 2004-es uniós csatlakozásunk után ugrott meg, valamint a 2010-es évek elején, a gazdasági válság alatt ismét nagyra nőtt.

A legnagyobb számban az Egyesült Királyságba, Németországba és Ausztriába élnek kivándorolt magyarok. A szigetországban 160-200 ezren, a németeknél 200 ezren, az osztrákoknál pedig 110-120 ezren lehettek egy évvel ezelőtt.

Ne hagyd ki!