Megvan az útleveled? Szükséged lesz rá, ha a britekhez utazol
Fotó:Shutterstock

A magyarok többségének hamarosan útlevél kell a londoni túrához

Az Egyesült Királyság október 1-től nem fogadja el a határátlépéshez az uniós személyit, az utazóknak az útlevelükkel kell igazolniuk magukat. Igaz, a változás nem vonatkozik mindenkire.


Van kivétel

Kivételt az Egyesült Királyságban letelepedett vagy letelepedés előtti státusszal rendelkező uniós polgárok jelentenek, akik 2025-ig használhatják személyi igazolványukat a belépéshez. A belépéshez szükséges okmányokkal nem rendelkező utasok már az Egyesült Királyságba tartó légi járatokra való felszálláshoz sem kapnak engedélyt, hívja fel a figyelmet a fontos változásra a Wizz Air.

Mi a megoldás?

A légitársaság közleményében azt javasolja, hogy az utazni vágyók indulás előtt mindenképpen ellenőrizzék, és szükség esetén újítsák meg a már lejárt vagy lejárat közeli (kevesebb, mint 6 hónapig érvényes) úti okmányaikat. A légitársaság továbbra is előírja az orrt és szájat eltakaró maszk viselését a repülőút teljes ideje alatt.

Akikre nem vonatkozik

A brit belügyminisztérium adatai szerint a kérvényezési határidő június végi lejártáig több mint 150 ezer magyar állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért. Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos jogi elnevezéssel: letelepedett státusért - kellett folyamodniuk. A brit belügyminisztérium részletes összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül 5 504 200-an kérték a letelepedett státust a június végi határidőig.


Ne hagyd ki!