Az ország kormánya mindent elkövet, hogy a szigetre csábítsa a turistákat és csökkentse a járvány gazdasági pusztítását. Most a vendéglátókkal fogott össze a közös cél érdekében.


Máltán a vírus első hulláma nem okozott számottevő károkat, viszont a második és harmadik hullám annál nagyobb pusztítást eredményezett. A lezárásoknak, a gyors oltási kampánynak és a fegyelmezettségnek köszönhetően az ország szépen fokozatosan elkezdte a korlátozások feloldását. Vasárnap nyithatják a templomaikat, hétfőn már az oktatási intézményeiket, április 26-án pedig a bezárt üzleteiket.

Fizetünk, csak gyere!

A szállodák már működnek, viszont az étkezdék és bárok még nem, így enni és inni egyelőre csak a szobákban lehet. Málta június elsején tervezi megnyitni a főáramú turizmus előtt a kapuit, amit a kormány anyagilag is támogat. A View from the Wing turisztikai portál értesülései szerint az országba látogatók akár 220 eurónyi támogatást is kaphatnak, aminek az egyik felét az állam, a másikat pedig az érintett szálloda fizetné ki. Az alábbiak szerint alakulnának az anyagiak:

  • háromcsillagos szállodákban leadott foglalások után 100,
  • négycsillagos szállodákban leadott foglalások után 150,
  • ötcsillagos szállodákban leadott foglalások után pedig 200 eurót térítenének vissza

Azok pedig, akik a közelben lévő Gozo szigetén vendégeskednének, további 10 százalék támogatást kaphatnak, így jön ki a matek a maximális 220 euróra.

Azt még nem lehet tudni, hogy lesz-e minimum foglalási érték vagy időintervallum.

Az a célunk, hogy kiemelkedően versenyképessé tegyük a máltai hoteleket attól a pillanattól fogva, amint a nemzetközi turizmus újraindul

- nyilatkozta a Reuters-nek Clayton Bartolo, a máltai turizmusért felelős miniszter.

Málta gazdaságának 27 százalékát a turizmus teszi ki, 2019-ben csaknem 3 millió embert vonzott a sziget, ez a szám 2020-ban 80 százalékkal csökkent. Körülbelül 35 ezer turistának kedveznének az ajánlatukkal.


The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!