Vízparton pihenő féfi lába
Fotó: unsplash

Dolgozol a szabadságod alatt is? Nem vagy egyedül!

A magyar munkavállalók harmada alkalmanként, 9 százaléka pedig rendszeresen dolgozik szabadsága alatt is - közölte a Profession.hu Az állásportál idén júniusban online kérdőíven, reprezentatív mintavétellel mérte a nyári szabadságok felhasználását.


​Így dolgozunk szabi alatt

A válaszadók 7 százalékának a felettese, míg 5 százalékának kollégái nincsenek tekintettel a szabadságára, a nyaralás alatt a megkérdezettek 32 százaléka alkalmanként, míg 9 százaléka rendszeresen dolgozik. A válaszadók 60 százaléka követi a céges levelezést akár a tengerpartról is, 30 százalékuk ráadásul minden nap, 8 százalék ugyanakkor teljesen távol tartja magát ettől. A hivatalos hívásokat a válaszadók több mint fele fogadja alkalmanként vagy minden alkalommal, és csak 14 százalék mondta azt, hogy egyáltalán nem veszi fel a telefonját nyaralás közben. A munkavállalók többségét teljes mértékben tehermentesítik a szabadság alatt, csupán harmaduknak kell pótolni a távoltöltött idő alatt felgyűlt feladatokat az aktuális teendőik mellett.

​Nem könnyű szabira menni

A válaszadók - az átlagos évi 29 nap szabadságukból - összesen 13 napot terveztek kivenni idén nyáron. Míg 2014-ben a megkérdezettek 37 százaléka utazott el, addig ez az arány 2019-re 60 százalékra, az idén pedig 65 százalékra nőtt. A felmérés szerint tízből hat munkavállaló egyszerűen ki tudja venni szabadságát, minden tizedik válaszadó érezte úgy, hogy ebben különböző tényezők akadályozzák. A rendelkezésre álló fizetett szabadnapokat tízből négy munkavállaló hosszabb turnusokra osztva használja fel, jellemzően egy hétnél hosszabb időre elutazva, megközelítően ennyien törekszenek rövidebb programok tervezésére, 35 százalékuk pedig csak 1-2 szabadnapot vesz ki.

The Conversation

Ne hagyd ki!