Booking.com szálláskiadó kék logója nagyítóval
Fotó: Shutterstock

Szállássztorik: 100 hoppon maradt vendég a bookingon, rabszolgakabin az Airbnb-n

Egymás után mintegy száz turista csöngetett be egy gyanútlan londoni nőhöz, azt állítva, hogy a booking.com-on foglaltak szállást a címére. Az Airbnb rabszolgakabin miatt kért elnézést.

Hong Kong-i, szaúd-arábiai és Los Angeles-i utazók tűntek fel sorban a Gilliannek nevezett nő észak-londoni otthonában, egész júliusban.

Kéretlen látogatók 

Gillian a BBC-nek elmondta, hogy július 4-én kezdődött a kálváriája, amikor először egy holtfáradt ázsiai anya és lánya kopogtatott nála, számtalan bőrönddel. Azt mondták, hogy a booking.comon vették ki a házat.

Néhány órával később megint 3-4 ember tűnt fel, és ugyanezt állította.

A világ minden pontjáról érkeztek sorban: Ausztráliából, Szaúd-Arábiából, Észak-Angliából. Nem akartam elhinni

– mesélte.

A Hong Kong-i anya és lánya után még vagy száz ember jelentkezett abban a hiszemben, hogy július 4-e és 29-e között foglalásuk van a házra a booking.com oldalon keresztül.

Gillian július 5-én jelezte a félreértést a szálláskiadónál, és a hirdetést hat nappal később levették.

Júliusban ezzel együtt 23 csoport turista jelentkezett nála.

Scamek márpedig vannak

Világos, hogy egy átverés volt, valaki az én címemet használta. Sajnáltam őket, de nem tudtam mit tenni. Kedves emberek voltak, de mi van, ha egy agresszívabb fajta kopogtat?

- osztotta meg aggodalmait.

Gillian egyébként a címét megtalálta a booking.comon, azonban a hirdetéshez nem az ő otthonában készült képeket használtak.

A booking.com szóvivője úgy nyilatkozott:

Nagyon komolyan vesszük a biztonságot. Hetente több millió szállást közvetítünk, amelyek nagy többsége teljesen problémamentes. Rengeteg iparágban küzdenek a scamek ellen. Az ügyben minden érintettel felvettük a kapcsolatot, elnézésüket kértük, és többfajta segítséget, kompenzációt is felajánlottunk.

Nemrég az Airbnb is bocsánatkérésre kényszerült egy olyan szállás miatt, amelyet az 1830-as évekből való rabszolgakabinként hirdettek. Az ingatlanban korábban valóban rabszolgákat tartottak, mára luxusszállássá alakították. Az online felháborodás nyomán a szálláskiadó oldal levette a hirdetést, és ígéretet tett arra, hogy minden hasonló hirdetést eltávolít. Az oldalon nincs helyük a volt rabszolgaházaknak, sajnáljuk, ha rossz érzéseket keltettünk velük – írták.


The Conversation

Ne hagyd ki!