A szaúdiak kültéren is megoldanák a síelést
Fotó: Sergii Figurnyi / Shutterstock.com

Irtózatos összegből épít síparadicsomot Szaúd-Arábia

A sivatagi királyság 461 milliárd euróból tervezi felépíteni a „jövő városát”, a Neom nevű futurisztikus megapoliszt.


A Neom-projektet az ország északnyugati részén tervezik megvalósítani. A 26 500 négyzetkilométert kitöltő projekt részét képezi a Trojena nevű síparadicsom is, ahol a pályák mellett valós, illetve virtuális építészeti remekek és egy mesterséges tó is helyet fog kapni.

Szaúd-Arábia és a síelés nehezen összeegyeztethető, ám Clark Williams, a Neom marketing- és kommunikációs vezetője szerint ez könnyebb, mint gondolnánk.

Az igazság az, hogy nekünk csupán -3 Celsius-fokra van szükségünk ahhoz, hogy a Neomban havat hozzunk létre. Ezt pedig az év három hónapjában meg is tudjuk oldani

– mondta Williams az Euronews-nak.

A közeli hegyekben általában télen 0 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet, a fenntarthatóságra fókuszálva a jövő városa pedig minimalizálná a vízhasználatot, és maximalizálná a víz újrafelhasználását.

Míg a látogatók télen a 36 kilométeres trojenai sípályákon tudnának síelni, addig az év többi részében az emberek körbesétálhatnák a mesterséges tavat, ahol többféle vízisportot is kipróbálhatnának, de a tervek szerint a hegyi kerékpárosok is jól fogják érezni magukat. Ráadásul nyáron az embereknek lehetőségük nyílik lehűlni Trojenában, ahol az átlaghőmérséklet 10 Celsius-fokkal alacsonyabb, mint a szaúdi városokban.

Jelenleg a projekt még a kezdő fázisokban van (a munkások már ott laknak), de Trojenát nem kizárólagosan turistaparadicsomnak tervezik: nagyjából hétezer ember számára szolgálhat majd lakóhelyként. Az átadás első szakasza 2026-27-re várható. (További részletek magyar nyelven a Drivemagazin cikkében találsz.)

Dubaiban már működik egy síaréna, igaz, az beltéri. A síelők.hu cikke szerint nem egy különálló építményről van szó, hanem egy bevásárlóközpont egyik része. A Mall of Emirates a legnagyobb plázák közé tartozik. Nagy várakozás előzte meg a tervezett megnyitót, végül 2005. decemberében fejezték be az építkezést.

Az aréna 85 méter magas, ami kb. 25 emeletnyi magasságnak felel meg. Öt különböző pályát lehet használni, amelyek közül a leghosszabb 400 méteres. Természetesen a befogadóképessége korlátozott, egyszerre 1500 vendég szórakozhat. Elég ambiciózus módon nem csak húzólift van a csarnokban, hanem egy négyszemélyes ülőlift is szállítja a síelőket. (Nyitóképünkön ezt látod)


Ne hagyd ki!