Azonban ötödével kevesebb a magyar szállásfoglalás a nyárra, mint tavaly
Fotó: Shutterstock

Van település, ahol a tavalyinál is jobban pörög a turizmus

Jóval kevesebb szálláshelyet foglaltak az üdülni vágyó magyarok az idei nyári szezonra az egyik legnagyobb hazai szállásfoglaló portálon, mint 2022 legmelegebb hónapjaira. Azonban van olyan település, ahol megugrott a foglalások száma.


Ötödével kevesebb szálláshelyet foglaltak a magyarok

A Szallas.hu szállásközvetítő portál friss adatai alapján 19 százalékkal marad el a hozzájuk érkező nyári foglalások volumene a tavalyi év azonos időszakában mért adatoktól. Igaz, 2022-ben rekordokat döntöttek a foglalásszámok az oldalon, de az idei érték alulmarad a bázisnak tekintett, a világjárvánnyal nem értintett utolsó év, vagyis 2019 számainak is.

Azonban van egy település, amely abszolút nyertese az idei szezonnak: Visegrádon egy év alatt mintegy 10 százalékkal nőtt a nyári foglalások száma. Viszont továbbra is Siófok a legkedveltebb úti cél ezekben a hónapokban a magyarok körében. A Balaton-parti települést pedig Hajdúszoboszló, Budapest, Eger és Gyula követi a népszerűségi listán. A régiókat nézve pedig a Balaton a legfelkapottabb a nyáron.

Hozzátették, az oldalukon a szállások éjszakánkénti átlagára egy főre Budapesten és az agglomerációjában a legmagasabb, 14 400 forint. Utána a Balaton környéke következik 12 500 forinttal, valamint a Nyugat-Dunántúl 12 ezer forinttal. A legolcsóbb a Tisza-tó vidéke, ahol átlagosan 9311 forint egy évszaka fejenként. A szállások típusát nézve továbbra is a hotelek a legdrágábbak, amíg az vendégházak a legolcsóbbak.

A turisztikai attrakciók közül a legkeresettebbek az Egri Vár, a Szalajka-völgy, a Szépasszonyvölgy, a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ, valamint a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő.

Horvátországban is kevesebb a magyar vendég, ráfizethetnek a vendéglátósok

Azonban nemcsak Magyarországon esett vissza az üdülő magyarok száma. Mi is beszámoltunk róla, hogy rekordszámú turista látogatott Horvátországba az előszezonban. A horvát turistaszezon hagyományosan húsvétkor kezdődik, azonban idén jóval korábban kezdtek nagyobb számban érkezni a vendégek. Az első negyedévben 952 ezer turista összesen 2,6 millió vendégéjszakát töltött az országban. Az utóbbi érték az eddigi rekordév, 2019 adatát is meghaladja 3 százalékkal. Azonban a rendkívül erős kezdést visszaesés követte.

Kevesebb hagyományos turista érkezik Magyarországról, Csehországból, Szlovákiából. A helyzet nem drámai, de olyan tendenciát mutat, ami nem jó. (…) Tanúi vagyunk annak, hogy Németországban és más országokban is recesszió van, ami azt jelenti, hogy a vendégek vásárlóereje is csökken

- idéztük Boris Žgombát, a Horvát Utazási Irodák Szövetségének elnökét néhány napja.

Távolabbról több vendég érkezhet

Žgomba azt sem tartja kizártnak, hogy a horvát vendéglátósok kapzsisága is közrejátszik a hagyományos vendégek elmaradásában.

Összességében az árak emelkedtek. A magánszemélyek kihasználták a helyzetet, és a tavalyi évhez képest még nagyobb extraprofitra vágytak. Úgy gondolom viszont, hogy aki ezt meglépte, az hibázott. Nem véletlen, hogy a vendéglátósok, és főleg az apartmankiadók most last minute akciókat csinálnak, hogy visszacsalogassák a vendégeket

- mondta az elnök.

Hozzátette, az elmaradó cseh, magyar és szlovák turistákat leginkább repülővel érkező, jellemzően igen jól költő amerikaiak, britek és skandinávok pótolhatják, de emelkedőben van az ázsiaiak vendégek száma is.


Ne hagyd ki!