Infláció ide-oda, özönlöttek a magyarok Olaszországba és Horvátországba az ősszel is
Fotó: Shutterstock

Nem törte meg a magyarok őszi üdülési kedvét az infláció

A koronavírus előtti éveket idézte a magyarok utazási kedve szeptemberben. Az internetes utasbiztosítás-keresések alapján annyian üdültünk külföldön, mint 2019-ben. A legnépszerűbb üdülőhelyek Olaszország és Horvátország voltak az utószezonban. Azonban nincsenek ilyen jó hírek a téli, hazai üdülési szezonról.


Pörög az utószezon, utaznak a magyarok

Nem látszik a rezsiköltségek növekedése miatti spórolás a magyarok őszi utazási kedvén: az internetes utasbiztosítás-keresési adatok alapján visszatért a pandémia előtti szintre. Szeptemberben kétszer annyian kerestek utasbiztosítást az interneten, mint egy éve, és tízszer annyian, mint 2020-ban – írja a Bank360.

A továbbiakban is Olaszország (a kötések 15 százaléka szólt ide) után Horvátország (13 százalék) és Görögország (10 százalék) a legnépszerűbb úti céljai a magyaroknak a portál kalkulátorával kötött utasbiztosítások adatai alapján az utószezonban. Emellett sokan üdülnek Ausztriában, Spanyolországban, Németországban és Cipruson is ebben az időszakban. A legfelkapottabb nem európai ország az Egyesült Államok.

A szeptemberben biztosítást kötők többsége repülővel indult útnak (53 százalék), az autót pedig az utazók 26 százaléka választotta. Az utazások átlagos hossza a főszezonhoz képest rövidebb, 6,8 nap lett – júliusban 7,8 nap volt az átlag.

A legolcsóbb utasbiztosítás mindössze 225 forintba került szeptemberben, ez az egynapos, autós asszisztencia nélkül megkötött, közeli országokba utazva érhető el. A legdrágább biztosításért szeptemberben 84 ezer forintot fizettek, ami egy több hetes tengerparti nyaralásra szólt egy egész családnak. Átlagosan 8646 forintot költöttek egy biztosításra. Ez néhány száz forinttal meghaladta az augusztusi 7936 forintot, amit főként a hosszabb utazások magyarázhatnak

- írja a portál.

A rezsi sújtja a téli magyar üdülési szezont

Azonban a téli magyar üdülési szezonnak nem ilyen rózsás a helyzete. Területi alapon a wellness-szállodák energiaköltsége a legmagasabb a hazai vendéglátásban, ezért ők vannak a legnagyobb bajban a szektorban a télen. Egyes helyeken a gázért nyolcszor, a villanyért öt-tízszer annyit kell fizetni, mint korábban. Például egy 150 szobás wellnesshotel a korábbi havi 10-12 millió forintos energiaszámla helyett a következő hónapokban majdnem százmilliót fizethet, ami kigazdálkodhatatlan – nyilatkozta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

A legtöbb szállodában nem lehet szüneteltetni a wellnessrészleget, hiszen sok vendék kifejezetten azért megy oda. Ezért a legtöbb nagy gáz- és áramfogyasztású hotelnek valószínűleg legalább a télre be kell zárnia. Ez még nem történt meg, hiszen novemberben-decemberben érkezhetnek azok a számlák, amelyeken látni lehet a költségnövekedést.

Mindemellett a télen a megszokottól jobban visszaeshet a kereslet a szállodák szolgáltatásai iránt, ami tovább nehezíti a helyzetük. Ezért akár a minőségük rovására is spórolhatnak. Emellett az is kérdéses, hogyan fogják megtartani a személyzetüket ebben a gazdasági környezetben.

Ne hagyd ki!