Ilyen energiaárak mellett nem éri meg nyitva tartani a wellnesshoteleket
Fotó: Shutterstock

Könnyen búcsút inthetünk a téli wellnessnek

A wellnesshotelek lehetnek az egyik legnagyobb vesztesei a megemelkedett rezsidíjjaknak, ezért több egység is bezárhat legalább a télre. A kormánytól várja a segítségek a Szállodaszövetség tiszteletbeli elnöke.


Kérdéses, hány wellnesshotel élheti túl a telet

Területi alapon a wellness-szállodák energiaköltsége a legmagasabb a hazai vendéglátásban, ezért ők vannak a legnagyobb bajban a szektorban a télen. Egyes helyeken a gázért nyolcszor, a villanyért öt-tízszer annyit kell fizetni, mint korábban. Például egy 150 szobás wellnesshotel a korábbi havi 10-12 millió forintos energiaszámla helyett a következő hónapokban majdnem százmilliót fizethet, ami kigazdálkodhatatlan – nyilatkozta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke az InfoRádióban.

A legtöbb szállodában nem lehet szüneteltetni a wellnessrészleget, hiszen sok vendék kifejezetten azért megy oda. Ezért a legtöbb nagy gáz- és áramfogyasztású hotelnek valószínűleg legalább a télre be kell zárnia. Ez még nem történt meg, hiszen novemberben-decemberben érkezhetnek azok a számlák, amelyeken látni lehet a költségnövekedést.

Mindemellett a télen a megszokottól jobban visszaeshet a kereslet a szállodák szolgáltatásai iránt, ami tovább nehezíti a helyzetük. Ezért akár a minőségük rovására is spórolhatnak. Emellett az is kérdéses, hogyan fogják megtartani a személyzetüket ebben a gazdasági környezetben.

Csak az állami támogatás segíthet?

Flesch Tamás szerint ebben a helyzetben muszáj lesz megpróbálni állami támogatást kérni. Tisztában vannak vele, hogy nem lehet mindenkit megmenteni, azonban minél több munkahelyet meg szeretnének tartani. Emellett az is fontos, hogy a kormány legalább ideiglenesen engedje el a négy százalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulást, valamint kedvező lenne a járulékcsökkentés vagy a járulékelengedés is.

A szakember megjegyezte, hogy jelenleg azoknak a szállodáknak van a legnagyobb esélyük a túlélésre, amelyek képesek bevonni alternatív energiaforrásokat a működésükhöz, például termálvizet.

Hat szempont alapján választanak szállást a magyarok az üdüléshez

Arról is írtunk, hogy a magyaroknak a szállás kiválasztásánál az ár mellett a legfontosabb szempont az elhelyezkedés, az ellátás minősége, az értékelések, a helyi programok kínálata és a személyzet vendégszeretete. A kedvező díjszabáson felül az adott hotelben szerzett élményeken múlik leginkább, hogy valaki legközelebb ugyanazt a szállodát választja-e a pihenéshez - derül ki a Danubius Hotels és az Opinio piackutató felméréséből.

A belföldön üdülők leginkább azért maradnak Magyarországon, mert könnyebb hazajutni, ha bármi történik, illetve kényelmesebb az utazás. Nem kell a külföldi vakációval járó ügyintézéssel, például vízummal vagy covid-igazolással bajlódni, lehet SZÉP-kártyával fizetni, emellett ár-érték arányban is kedvezőbbnek lehet itthon.

A Magyarországon vakációzó válaszadók fele átlagosan fejenként kevesebb mint 100 ezer forintot költ a üdülésre, és csak 25 százalékuk szán 150 ezer forintnál többet. A belföldön pihenők a koronavírus járvány hatására a rugalmasan lemondható vagy változtatható szálláshelyet részesítik előnyben. Jobban figyelnek a higiéniára, és próbálnak több élményt gyűjteni.

Ne hagyd ki!