A hazai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2020 áprilisához képest csaknem a háromszorosára nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten viszont 91 százalékkal csökkent. Innen már csak felfelé vezethet az út.


A KSH friss adatsorából kiderül, hogy a járvány kitörése előtti időszakhoz, 2019 áprilisához viszonyítva a belföldi turistáknál 87, a külföldieknél 94 százalékos volt a visszaesés a járványügyi korlátozások miatt. Ha az egy évvel ezelőtti állapotokkal vetjük össze a mostaniakat, már biztatóbb a kép: a belföldi vendégek száma 21 ezerrel, a vendégéjszakáké 76 ezerrel növekedett. A vendégszám 43 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 138 ezer volt. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb (csaknem négyszeres).

A külföldi vendégek száma ebben az időszakban 20 ezerrel, a vendégéjszakáké 61 ezer éjszakával nőtt. A szálláshelyekre érkezett 23 ezer vendég 79 ezer vendégéjszakát töltött el. Budapest–Közép-Duna-vidék turisztikai régióban hatszoros volt a növekedés.

Az összes árbevétel 3,1 milliárd forinttal nagyobb volt, 4,4 milliárd forintra nőtt.

Az első négy hónapot jobb elfelejteni

2021. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest a szálláshelyek 81 százalékkal kevesebb, összesen 797 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 76, a külföldiek 87 százalékkal kevesebb (512 ezer, illetve 285 ezer) vendégéjszakát töltöttek a szálláshelyeken.

Az összes árbevétel 82 százalékkal csökkent, és 15,5 milliárd forintot tett ki. Van mit bepótolni a nyáron.


The Conversation

Friss

Photo by Olga Guryanova on Unsplash

Az orvosi kamara figyelmeztette a rendőrséget a bilincs ügyében

Egyetértenek a korrupció felszámolásával, de az orvosok bilincses megszégyenítését feleslegesnek gondolják. Illetve a vesztegetők elleni fellépés is kaphatna nagyobb nyilvánosságot.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Elég lesz a normális megélhetéshez a 200 ezres minimálbér? Számoljunk!

A KSH felmérése alapján valamivel több kellene a normális megélhetéshez a magyarok szerint, mint amennyi nettó marad a megemelt minimálbérből. Mutatjuk, hogy mennyivel több.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

300 év sem volt elég, hogy megtisztítsák a Facebook-ot a gyűlölettől

A Wall Street Journal olyan belső dokumentumokhoz jutott, amelyekből kiderült, hogy a Facebook moderátorai mennyi időt töltöttek 2020-ban a kényes tartalmak ellenőrzésével. Az adatok remekül tükrözik, hogy mennyi gyűlölet és erőszak van a világban.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!