Plasztikkártyák egy barna pénztárcában
Fotó: Unsplash

Szép-kártyások, hamarosan vége a keresztzsebezésnek! Ugye, értitek?

Már csak bő két hónapig tehetik meg a Széchenyi Pihenő kártyások, hogy szabadon, az alszámláktól függetlenül költsék el az egyenlegükön lévő pénzt. A keresztzsebes felhasználásra december 31-ig van ugyanis lehetőség.


Keresztzsebes felhasználás

A koronavírus-járványra való tekintettel április 25. óta van lehetőségük a Szép-kártyásoknak arra, hogy az egyes alszámlákon (szálláshely, vendéglátás és szabadidő) lévő pénzüket egy másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás ellenértékének megfizetésére is felhasználhatják. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például a szállásra és szabadidőre kérvényezett összegeket fel lehet használni vendéglátóhelyek látogatására is. A keresztzsebes felhasználást lehetőségével azonban csak december 31-ig élhetnek a kártyabirtokosok.

A Napi.hu a közelgő határidő kapcsán áttekintette, hogy az egyes bankoknál mennyi pénz található még a cafeteriás kártyákon. Az 1,8 millió kártyabirtokossal bíró OTP Bank arról tájékoztatta a portált, hogy a náluk vezetett kártyákon október közepén mintegy 100 milliárd forintnyi feltöltés található. A K&H azt közölte: a 260 ezer ügyfél kártyáin átlagosan 50 000 forint körüli egyenlegek vannak.

Az MKB ugyan nem közölte, hogy összesen mennyi pénz található még a cafeteriás kártyákon, de vélhetően még jelentős összegek várnak felhasználásra – jegyzi meg a lap.

Megugrottak a költések

Az MKB egyben azt is közölte: a keresztzsebes felhasználási lehetőségnek köszönhetően 2021. első nyolc hónapjában a pénzintézetnél Szép-kártyával rendelkező ügyfelek annyit költöttek, mint 2020. 12 hónapjában összesen.

Így biztosak lehetünk abban, hogy 2021. nagy rekordot hozó év lesz az MKB Szép-kártyánál

- közölték a lappal.

A K&H Bank hasonlóról számolt be: idén nyolc hónap alatt 19 milliárd forintot, azaz többet költöttek a náluk vezetett Széchenyi Pihenő kártyákról, mint tavaly egész évben. Év végéig akár a 25 milliárd forintot is meghaladhatja az elköltött összeg.

A Napi.hu szerint a bankok által közölt adatok alapján 150-170 milliárd forintnyi tétel lehet még a különböző alszámlákon.

A portál megjegyzi: figyelembe véve, hogy az elmúlt évben a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag nem volt őszi-téli turisztikai szezon - ami idén sem kizárható -, valamint a pandémia miatt hozott védelmi intézkedések a szabadidős tételek normál felhasználási helyei (például az edzőtermek) bezárhatnak, érdemes még most gondoskodni az egyenlegek felhasználásáról a keresztzsebes rendszer lezárultáig.


Ne hagyd ki!