Boldogság

Az idei év utolsó napjáig érvényben marad az a rendelet, amely lehetővé teszi a SZÉP-kártya tulajdonosoknak, hogy megkötés nélkül költhessenek a kártyájukról.


Bosszantó helyzetben találhatták magukat a Széchenyi Pihenő kártya birtokosai a koronavírus-járvány közepette. Nagyon sok embernek halmozódott fel a béren kívüli juttatásként kapott pénze, amit a korlátozások miatt nem tudtak elkölteni. Főleg azokat érintette ez a probléma, akik utazásra és szállásfoglalásra kérvényezték a juttatásuk felhasználását.

Ennek kiküszöbölésére született meg az a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy bármelyik alszámlánkról fedezhessük a költségeinket minden SZÉP-kártya elfogadóhelyen.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szállásra és szabadidőre kérvényezett összegeket felhasználhatjuk vendéglátóhelyek látogatására is. A rendelet az óvodák, alsó tagozatok és éttermi teraszok újranyitásával egyidőben jelent meg, a kihirdetés után 10 nap múlva lép hatályba, és 2021. december 31-ig érvényben marad.

A Portfolio.hu szerint a magyar Széchenyi Pihenő kártyák digitális pénztárcáiban összesen közel 160 milliárd forint lapul, ami csak arra vár, hogy elköltsék. A szabad felhasználhatóság jelentős löketet adhat a padlóra küldött vendéglátóiparnak.

Különleges helyzetkezelés

2021. július elsejétől a kiutalható összeghatárok az alábbiak szerint fognak alakulni:

  • a maximális utalható juttatás 450 ezer forint lesz, ebből
  • o225 ezer forint költhető szállásra,
  • o150 ezer forint vendéglátásra,
  • o75 ezer forint pedig szabadidős tevékenységre

A pandémia miatt a munkáltatónak az első féléves utalások után 2021. június 30-ig nem kell még szociális hozzájárulási adót fizetniük. Ha a dolgozó június 30-ig elkölti az összes, második féléves juttatását, esetleg többet töltöttek fel a SZÉP-kártyájára, vagy valamelyik alszámla egyedi plafonját elérte, akkor július elsejétől már nem béren kívüli juttatásként, hanem egyes meghatározott juttatásként kell majd elszámolnia a munkáltatónak.


Ne hagyd ki!