Viszont sokan télen is a melegebb célpontokat favorizálják
Fotó: Shutterstock

Az olcsóbb síparadicsomokat keresik idén a magyarok

Hamarosan kezdődik az előfoglalások alapján erősnek ígérkező téli utazási szezon. Azonban érződnek a síszezonon a gazdasági nehézségek is: a hazánkhoz közelebbi, olcsóbb síparadicsomok felé több magyar kacsintgat, mint eddig bármikor.


Erős a magyarok téli utazási kedve

Úgy tűnik, hogy a magyarok körében erős külföldi utazási kedv továbbra is kitart, bár a koronavírus-járvány előtti számoknak csupán a 80 százalékát mutatja a forgalom. Az energetikai problémák miatt meghosszabbított téli iskolai szünet is kedvez a kiutazó-turizmusnak, hiszen így a családok január első hetére is kalkulálhatnak egy hosszabb üdüléssel.

Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivője a VG-nek elmondta, hogy a külföldi utazások ára a tavaly télihez képest a magyaroknak körülbelül 15-20 százalékkal emelkedett, amihez nagyban hozzájárult a forint gyenge árfolyama az euróval szemben.

Ez sokaknak megterhelő lehet, de akik korábban kijártak külföldre síelni, azok többnyire a hamarosan induló szezonban is menni fognak. Azonban a nyugat-európainál jóval olcsóbb boszniai és szerbiai sípályák is felkerültek a magyar sportturisták térképére.

Egzotikusabb, melegebb célpontok is vannak

A melegebb környezetre vágyók körében változatlanul népszerű például Dubaj. Az egyéni egzotikus repülőgépes üdülések személyenkénti indulóára 1 millió forint, de sokkal fentebb is kúszhat.

Felívelőben van újra a hajóutak iránti kereslet, még most is kellemes az időjárás akár a görög, török, akár még egy spanyol, olasz, de akár dél-horvátországi hajózásra is. (…) Most indulnak be a Karib-tengeri és a közel-keleti hajóutak, jellemzően nyolc nap, hét éjszaka hosszúságban, amelyek oda-vissza utazással, tranzitszállással 10-11 napos kiruccanások. (…) Az árakban rendkívül nagy a szórás, egyéni igényektől, az utazás hosszától függően

– tájékoztatott a szóvivő.

Nem törte meg a magyarok őszi üdülési kedve sem

Az ősszel is elképesztő számokat produkált a magyarok utazási kedve. Az internetes utasbiztosítás-keresési adatok alapján visszatért a pandémia előtti szintre. Például szeptemberben kétszer annyian kerestek utasbiztosítást a neten, mint egy éve, és tízszer annyian, mint 2020-ban.

A továbbiakban is Olaszország (a kötések 15 százaléka szólt ide) után Horvátország (13 százalék) és Görögország (10 százalék) a legnépszerűbb úti céljai a magyaroknak a Bank360 portál kalkulátorával kötött utasbiztosítások alapján az utószezonban. Emellett sokan üdülnek Ausztriában, Spanyolországban, Németországban és Cipruson is ebben az időszakban. A legfelkapottabb nem európai ország az Egyesült Államok volt.

A szeptemberben biztosítást kötők többsége repülővel indult útnak (53 százalék), az autót pedig az utazók 26 százaléka választotta. Az utazások átlagos hossza a főszezonhoz képest rövidebb, 6,8 nap lett – júliusban 7,8 nap volt az átlag.


Ne hagyd ki!