Kellemetlen meglepetés érheti a külföldi nyaralásra készülőket
Fotó: Shutterstock

A már kifizetett utak árán is emelhetnek az utazási irodák

A legtöbb utazási iroda emel a már kifizetett utak árán is, amit utólag hajtanak be az érintettektől. A többletköltségeket a kerozin áremelkedésével és a gyenge forintárfolyammal magyarázzák. Azonban a kellemetlenség ellenére sem jellemző, hogy visszamondják az ügyfeleik a nyaralást.


Tízezrekkel emelkedett a görögországi út ára

A görögországi utazás előlegét még februárban fizette be egy Pest megyei család az utazási irodánál, a fennmaradó összeget pedig egy hónapja.

Hétfőn kaptunk egy levelet, hogy be kellene még fizetnünk 15 ezer forintot fejenként hármunk után, vagyis 45 ezret

- mondta a panaszos a RTL Híradójának.

Az IBUSZ-nál azzal magyarázták az esetet, hogy annyira megemelkedett a kerozin ára, hogy muszáj elkérniük a többletköltséget az ügyfeleiktől, még a gyerekek után is.

Aki a repülőgépen helyet foglal el, azokra ez vonatkozik. Az 50 százalék kedvezmény a gyerekek esetében néhány szálláshelyen érvényes, ott tudjuk érvényesíteni

- nyilatkozta Termesz Nóra, az IBUSZ hálózati és marketingigazgatója.

Az IBUSZ-nál egyébként az a tapasztalat, hogy az ügyfeleik ennek ellenére sem mondanak le az utazásról, inkább kifizetik a többletköltséget.

Más utazási irodáknál is hasonló a helyzet

A Kartago Toursnál is hasonló tapasztalatokról számoltak be, pedig ők is emeltek az áraikon nyolc százalékot.

Most jutottunk el arra a szintre, amikor nekünk kell arról döntenünk, hogy ha nem tudunk megegyezni az ügyfeleinkkel, akkor törölnünk kell járatokat. A júniusi járatok elmentek még veszteséggel, de hosszú távon ezt, hogy mi fizetünk az utasoknak, vagy veszteséggel üzemel egy tele járat, ezt nem tudja megtenni egyik utazási iroda sem

- tájékoztatott Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője.

Később megszűnhet a probléma

A szakértő szerint az utaztatók egyébként azért most emelik az áraikat, mert a nyári szezonra még tavaly ősszel kezdték el a tervezést.

Abban az időszakban még nem számítottak az utazási irodák arra, hogy a forint árfolyama így fog változni, vagy arra, hogy az üzemanyag ára gyakorlatilag a duplájára nő. Aztán természetesen nem számított senki az orosz-ukrán háborúra

- vélekedett Molnál Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének az elnöke.

A szakember viszont arra számít, hogy az őszi utószezonban már nem kell pluszköltséget fizetniük az ügyfeleknek.

The Conversation

Ne hagyd ki!