Döntött a Bizottság az európai vakcinaigazlványok érvényességéről
Fotó:123RF

Utaznál? Itt a szabály az európai vakcinaigazolványok érvényességéről

Döntött az Európai Bizottság: minden tagállamban egységesen kilenc hónapig lesz érvényes a digitális uniós Covid-igazolvány. A 270 napot a második oltástól számítják, a rendelkezés február 1-jén lép hatályba, vagyis azt követően csak a május utáni vakcinákkal, vagy harmadik oltással lehet utazni Európában.


Így kell számolni

A Bizottságban elfogadott szabály alapvetően az egységesítésről szól, arról, hogy minden tagállamban ugyanannyi, kilenc hónapos (pontosan 270 napos) legyen az EU-s Covid-igazolás kötelező elfogadási időszaka. Ettől se lefelé, se felfelé nem lehet eltérni.

Idáig a Covid-igazolványnak nem volt hivatalosan megállapított határideje, mondván az oltások megkezdésekor még nem állt rendelkezésre elég tudományos bizonyíték, hogy meddig védenek ténylegesen a vakcinák. Ez az, amit most pótolnak: a 270 napos szabályt a második védőoltástól számítják (az egydózisú Janssennél pedig értelemszerűen az első és egyetlen oltástól). A kilenc hónapot az indoklás szerint a harmadik oltás ajánlott időpontjához (ez az egészségügyi hatóságok szerint hat hónapon belül szükséges) képest számítják, ráhagyva három hónap fórt, hogy a tagállamok hatóságai és egészségügyi rendszerei fel tudjanak készülni az új szabályokra, írja a Telex.

Az egységes rendelkezés február 1-jén lép hatályba. A meglévő Covid-igazolványokon ezt követően sem lesz feltüntetve lejárati idő, de az applikáció beolvasásakor automatikusan érvénytelenként fogja kezelni a rendszer a túl régen felvett második oltásokat. A harmadik oltásoknak egyelőre nincs hivatalosan megállapított érvényességi ideje.

Itt az újabb vakcina

Az Európai Bizottság feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott a Novavax amerikai biotechnológiai vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagának; ez a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni ötödik vakcina, amelynek tömeges alkalmazása megkezdődhet az Európai Unióban. A Novavax november 17-én nyújtott be kérelmet az EMA-hoz az általa kifejlesztett oltóanyag feltételes forgalomba hozatalának engedélyezésére. Az amerikai gyógyszergyár oltóanyaga az ötödik olyan vakcina, amely elérhetővé válik az Európai Unió 27 tagállamában a Pfizer/BioNTech, a Moderna, a Janssen és az AstraZeneca vakcinái után.

Az Európai Bizottság közleménye szerint az EMA kedvező véleménye alapján az engedély megadása előtt a brüsszeli testület ellenőrizte a forgalomba hozatali engedélyt alátámasztó összes dokumentumot, és egyeztetett a tagállamokkal.

Az Európai Bizottság augusztus elején hagyta jóvá az amerikai Novavax gyógyszercéggel kötött előzetes megállapodást 200 millió adag, koronavírus elleni vakcina vásárlásáról. Ennek értelmében az európai uniós tagországok kétszer 100 millió dózist vehetnek az oltóanyagból 2023-ig. Az első dózisok várhatóan 2022 első hónapjaiban érkeznek meg, erre az első negyedévre a tagállamok mintegy 27 millió adagot rendeltek meg. Ez a mennyiség kiegészíti a BioNTech/Pfizer által szállított 2,4 milliárd, a Moderna által szállított 460 millió, az AstraZenecánál lekötött 400 millió és a Janssen által szállított 400 millió adag oltóanyagot.


Ne hagyd ki!