A vidéki szállodák már fogadnák a vírusvédett vendégeket

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szeretné elérni, hogy azok, akik védettek a vírussal szemben, mehessenek étterembe, szállodába.


Flesch Tamás, a szállodaszövetség elnöke úgy fogalmazott az MTI-nek, nagyon pozitív lenne, ha fokozatosan elkezdhetnének megnyitni a vendéglátóhelyek és a hotelek.

Látható, hogy a magyarok már a húsvéti, áprilisi, és az azt követő időszakokra elkezdtek szállást foglalni a belföldi szállodákba

- tette hozzá a szakember.

Nagyon örülnénk, ha a kormány megvizsgálná annak lehetőségét, hogy a beoltottak és a betegségből felgyógyultak, azaz a fertőzéstől védettek, hogyan mehessenek szállodába és étterembe

- mondta Flesch Tamás.

Kitért arra is, hogy a nyitás ideje az egyes helyeken attól is függ, hogy ki hány dolgozót tartott meg. Ha megkapják a kedvező választ, azt követően az elnök szerint a legtöbb helyen két hét alatt meg is történhetne a nyitás. A magyarországi szállodáknál mindenképpen fokozatos nyitásra számít, mert a budapesti hotelek még biztosan nem számolhatnak külföldi vendégekkel, miközben a vidékiek elkezdhetnének dolgozni és bevételt termelni, ha kiszolgálhatnák a védett vendégeket.

Mindenkit megviselt a járvány

Nem jó opció egyszerre, teljes egészében megnyitni a vendéglátóhelyeket, a fokozatos, tervezett újraindulás a célravezető. De muszáj valamilyen megoldást találni, hogy újra elérhetők legyenek ezek a kikapcsolódást segítő kényelmi szolgáltatások, az éttermi élmény, mert nemcsak a vállalkozókat, hanem a lakosságot is megviselte mentálisan a hónapokig tartó bezártság

Ezt már Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke mondta a Magyar Nemzetnek.

Ha tartósan beköszönt a napsütéses idő, senkit nem lehet majd visszatartani attól, hogy kimenjen a szabadba – jegyezte meg az ipartestület elnöke, megjegyezve, hogy kezdetben minimum a tipikus kirándulóhelyeken és a városokban működő teraszokat, kávézókat, kültéri étkezőhelyeket kell újranyitni, illetve a biztonságos védőtávolság, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett minden olyan vendéglátóhelyet, ahol megoldható a vírusmentesítés a helyben fogyasztáshoz.

Új nap, új terv

Minden nap újratervezünk az alapján, hogy holnap ki tudnánk-e nyitni, megtennénk-e, meg tudnánk-e oldani – jellemezte a vendéglátósok készülődését, akiknek amiatt sem mindegy a pontos dátum, mert fel kell tölteniük a raktárakat, az árukészletet, ami az italok esetén kevésbé, a friss alapanyagoknál viszont annál fontosabb.

Legalább másfél-két hét kell, hogy egy átlagos üzlet a korábbi formájában ki tudjon nyitni: a takarítástól, a beszerzéstől, a munkaerő képzésétől, a próbafőzésektől kezdve ennyi idő legalább szükséges. Az iparág és a háttér teljes felpörgéséig pedig a nyitástól számítva legalább egy hónap kell

– mondta az elnök.

Nyakunkon a harmadik hullám

Az operatív törzs üléséről érkezett Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióba, ahol elmondta, a reggeli adatok alátámasztják, hogy itt a harmadik hullám. A friss számokat is ismertette: 3093 új fertőzöttet találtak, 110 ember hunyt el, akik átlagéletkora 76 év volt, 4024-en vannak kórházban, 352-en pedig lélegeztetőgépen. Csütörtökön már 2800 fölött volt az új fertőzöttek száma, december 23-a óta nem volt ilyen magas az adat.


The Conversation

Ne hagyd ki!