Betelt a pohár

A holland vendéglátóipari szövetség beperli az államot a járvány miatt elrendelt, az ágazatnak komoly károkat okozó korlátozások, és az elégtelennek ítélt kormányzati támogatás miatt.


A szervezet kárpótlást vár el az elmúlt hónapok kiesett forgalma miatt, és azt, hogy az állam engedélyezze az október óta zárva tartó vendéglátó egységek mielőbbi újranyitását. A szövetség a távozó egészségügyi miniszterre hivatkozott, aki egy interjúban arról beszélt, hogy a sport és kereskedelmi létesítmények újranyitása járványügyi szempontból jóval alacsonyabb kockázattal jár, mint a vendéglátó ágazaté.

A szövetség szerint a holland állam jogellenesen jár el, súlyosan sérti a vendéglátóipari vállalkozások alapvető jogait azzal, hogy megalapozatlan korlátozásoknak teszi ki azokat anélkül, hogy kárukat megtérítené. A szövetség elnöke Rober Willemsen szerint a lezárásokkal kapcsolatos kormányzati döntések alapjául szolgáló járványügyi adatok nap, mint nap változnak, azonban a rendelkezések nem igazodnak ehhez. Willemsen szerint a vendéglátóipari vállalkozók közel vannak a kétségbeeséshez és nem tűrhetik tovább ezt a fajta diszkriminációt.

A holland kormány úgy érzi, mindent megtett

A perindításról beszámoló A NlTimes szerint a holland gazdasági minisztérium felhívta a figyelmet, hogy a vendéglátóipari vállalkozásoknak valójában van lehetőségük állami támogatások felvételére: a kormány fizeti a cégek állandó költségeit, és ezt a támogatási rendszert január végén kibővítették. Eddig több mint 46 ezer kérelem érkezett, ebből 19 ezret hagytak jóvá.


Ne hagyd ki!