A finneknél a fából nem vaskarika, hanem műhold készül

A finneknél a fából nem vaskarika, hanem műhold készül

2015-ben Jari Mäkinen arra gondolt, hogy fából épített műholdakat kellene Föld körüli pályára állítani. Idén valósággá válhat az elképzelése.


Ha minden a tervek szerint halad, egy apró műhold még idén történelmet írhat. A WISA Woodsat nevet viselő, tízszer tíz centiméteres apró műhold különlegessége, hogy burkolatának jelentős része fából készült. Jari Mäkinen, a finn Arctic Astronautics stratégiai vezetője 2015-ben jött elő a faműhold ötletével, amely a napokban hivatalosan is megkapta a repülési engedélyt. Korábban soha, senki nem küldött még fából készült műholdat a világűrbe.

Versenyfutás az idővel

A projekten 3 cég dolgozott:

  • az Európai Űrügynökség (ESA)
  • az Arctic Astronautics
  • és a szintén finn, fakitermeléssel foglalkozó UPM vállalat

A UPM gyártja a WISA névre keresztelt funérlemezt, innen ered a műhold neve. Félreértések elkerülése végett, a műhold tartalmazni fog fém alkatrészeket is. Egyebek között a tartószerkezete és a ráerősített kameratartó szelfibot is fémből készült. Ezek elkészítéséhez 3D nyomtatót használtak. A Woodsat burkolatát nyírfa-funérlemezkből rakták össze. Persze itt ne hétköznapi fadarabokra gondoljunk. Az ESA a két vállalattal karöltve úgy módosította a funérlemezeket, hogy a műhold kibírja az alacsony Föld körüli pálya körülményeit, például a korróziót okozó oxigénrészecskék áradatát. További pozitívum, hogy ha a miniműhold energiaforrása végleg kiapad, akkor a légkörbe lépése után hamuvá ég. Ez fontos, hiszen már így is rengeteg űrszemét kering a bolygónk körül.

Az ESA szakemberei egy szuperérzékeny nyomásérzékelőt és egy kvarckristályos mikroegyensúly-szenzort is építenek a Woodsat belsejébe.

Mäkinen hozzátette, eleinte nem úgy tervezték, hogy már idén pályára állítják a műholdat, viszont a japánok keresztbe húzták a számításaikat. 2020 decemberében kiderült, hogy a japán Sumitomo Forestry vállalat és a Kyoto Egyetem összefogott azzal a céllal, hogy a világon elsőként faműholdat küldjenek az űrbe. Mäkinen nem akarta, hogy más valósítsa meg az elképzelését, így ezerrel ráfeküdt a projektre. Nem sokkal ez után betársult a UPM, és ahogy mondani szokás, a többi már történelem.

Ne hagyd ki!