Az Amazon lenyúlta a Facebook műholdfejlesztő csapatát

Az Amazon célja, hogy belátható időn belül műholdhálózatot építsen ki a Föld körül, amely internettel látja el a világ legeldugottabb helyeit is. A Facebooknak hála, most egy lépéssel közelebb került a projekt megvalósításához.A nagy lefedettségű, műholdas internetszolgáltatók üzletágában jelenleg három nagyágyú versenyez egymással. Az Amazon, a SpaceX és az európai műholdüzemeltető cég, az Eutelsat. Jelen állás szerint az Amazon azt tervezi, hogy 10 milliárd dollárból 3236 darab műholdat állít alacsony Föld körüli pályára. A Szövetségi Kommunikációs Bizottság tavaly júliusban áldását adta a Kuiper System névre keresztelt műholdprojektre. A vállalat most tucatnál is több tudóssal és mérnökkel bővítette az 500 fős műholdcsapatát, méghozzá a Facebooknak köszönhetően.

A Facebook visszalépett

A Facebook ezzel a lépésével el is kaszálta a saját műholdprojektjét. A Facebook tájékoztatása szerint az Amazon a fizikusok és a hardver- és szoftvermérnökök mellett megkapta a csapat által fejlesztett szellemi tulajdonokat is. A két cég megállapodása magában foglalta a Facebook egyes felszereléseit és létesítményeit is. A közösségi médiavállalat csapata még áprilisan csatlakozott a kereskedelmi óriáshoz, viszont a részletek csak most derültek ki.

A Facebook 2015 környékén indította el a műholdprojektjét, amely számos akadályba ütközött az évek során. A cég döntéshozói végül arra jutottak, hogy ideje lezárni a projektet. A vállalat egyik szóvivője elmondta az Insider-nek, hogy a Facebook továbbra is azon dolgozik, hogy megreformálja az internetszolgáltatók világát. A jövőben a partnercégeivel, egyebek között az Eutelstattal új megoldásokat fog fejleszteni.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Kuiper System pontosan mikor kezdi meg a működését, de az már kiderült, hogy a rendszer élesítéséhez minimum 578 műhold szükséges. Ha minden jól halad, akkor 2026-ra már 1200-nál is több Amazon-műhold fog keringeni a Föld körül.

Elon Musk vezet

Elon Musk vállalata, a SpaceX 2016-ban kapta meg az amerikai kormány engedélyét a globális űralapú internetszolgáltatás, a Starlink kiépítésére. A Starlink egyelőre semmi biztosat nem mondott a szolgáltatás beindításának időpontjáról, de az már tuti, hogy a korábban 2021-ra tervezett start nem fog megvalósulni. Eddig 300 műholdat lőtt fel a vállalat, de ezt a számot 12 ezerre akarja bővíteni a közeljövőben. Elon Musk körülbelül 10 milliárd dollárra saccolta a teljes hálózat kiépítésének költségét. A cél az, hogy ne legyen a Földön egyetlen olyan pont sem, ahol nincs internet.

Musk hozzátette, van még mit csiszolni a technológián, sűrűbben lakott területeken akadozhat a szolgáltatás. A szakértők szerint, ha megfelelő sávszélességet tud biztosítani, akkor felveheti a versenyt a földi internetszolgáltatókkal is. Ha idővel eléri a Starlink az 5 milliárd felhasználót, akik havonta átlagosan fejenként 200 gigabájt adatforgalmat produkálnak, akkor a rendszeren havi egymilliárd terabájtnyi adat fog áthaladni. A népesség jelenlegi internetfelhasználásával ez a szám teljesen reális.

Sokaknak tetszik az ötlet, és bár még nem működik a rendszer, máris 500 ezer előrendelést kapott Elon Musk vállalata.

The Conversation

Ne hagyd ki!