Chelsea szurkolók feje kék zászlókkal
Fotó: Shutterstock

Vége az orosz oligarcha királyságának a Chelsea-nél

Lezárult a Chelsea labdarúgóklub eladása. A háromhónapos folyamat végén Roman Abramovicstól egy Todd Boehlyhoz és a Clearlake Capitalhez köthető befektetői csoporthoz került a legendás brit focicsapat.


Az orosz oligarcha még március elején bocsátotta eladásra a Chelsea-t az Ukrajna ellen indított orosz támadás után. Az Abramovicsot is érintő nyugati szankciók bonyolították az eladási folyamatot.

Tiszta a klub

Abramovics az eladáskor kikötötte, hogy az új tulajdonos legyen jó gazdája a klubnak, az eladásból származó nettó bevételt pedig fordítsák jótékony célra. Abramovics nem tart igényt a klub leányvállalatai számára folyósított kölcsönök visszafizetésére

– derül ki a Chelsea közleményéből.

A konzorcium, amely elnyerte a vásárlás jogát, megkapta a jóváhagyást a brit kormánytól és a Premier League-től is. A portugál kormánynak is volt szava, miután Abramovics tavaly portugál állampolgár lett, és ott is érvényesek az orosz oligarchákra kivetett uniós szankciók. Lisszabon garanciát kapott a brit kormánytól arra, hogy az eladásból származó bevétel nem kerül Abramovicshoz.

A klubra már nem érvényesek az Abramovicsra kivetett szankciók, aki hozzásegítette Putyin orosz elnököt a brutális és barbár ukrajnai invázióhoz

– mondta a brit kormány egyik szóvivője.

Abramovics mindig is tagadta, hogy szoros szálak fűznék Putyinhoz.

Megkönnyebbülés

A brit sportminiszter, Nigel Huddleston a Twitteren azt írta: az eladás lezárása nagy megkönnyebbülést jelent a Chelsea szurkolói számára.

Abramovics vagyonának márciusi befagyasztása után a labdarúgóklub a brit kormány speciális engedélye alapján tudta folytatni működését. Ez az engedély május 31-ig szólt.

A Chelsea közlése szerint több mint 250 megkeresést kaptak potenciális vevőktől. Végül ezt 12-re szűkítették, majd 4-re, végül a Boehly-Clearlake koncorziumra esett a választásuk. A konzorciumnak része Hansjoerg Wyss svájci üzletember és Mark Walter.

Boehly a Los Angeles Dodgers amerikai baseballcsapat résztulajdonosa is. Terveikről azt mondta:

Tulajdonosként világos, mit akarunk elérni: célunk, hogy a Chelsea-szurkolók büszkék legyenek.

Abramovics 2003-ban vette meg a Chelsea-t, a hírek szerint 140 millió fontért. A csapat történetének legsikeresebb időszaka következett: ötször szereztek bajnoki címet a Premier League-ben, az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban, kétszer a Bajnokok Ligájában és ötször vihették haza az angol kupát.

Ne hagyd ki!