Kínai látkép a Nagy Fallal

A kínai Nagy Fal

Fotó: Shuttestock

Óriási, de reménytelen piacnak mond búcsút az Airbnb

Az Airbnb befejezi működését Kínában, miután az ottani zéró-Covid politika miatt a lezárások és korlátozások folyamatosak. Nyárra az ázsiai ország szálláshelyeit és programlehetőségeit várhatóan eltávolítják a cég weboldaláról.


Az elmúlt néhány évben Kínából egyébként is a szálláskölcsönző bevételeinek csupán 1 százaléka származott.

Egy irodát fenntart

A kínai szálláshelyek biztosítása helyett a cég várhatóan a kínaiak külföldre utazására fókuszál majd, ezért fenntart egy pekingi kirendeltséget az országban, több száz alkalmazottal.

A pandémia előtt a kínai utazók száma kevesebb mint egy évtized alatt megháromszorozódott, 2019-re elérte a 155 milliót – derül ki az ENSZ Turisztikai Világszervezetének adataiból.

2020 óta azonban Kína a világ egyik legszigorúbb Covid-korlátozását alkalmazza, a melynek nyomán az utazás az országba és az országon belül kimondottan nehézzé vált.

Eddig se volt egyszerű

Az Airbnb 2016-ban kezdte meg működését Kínában. Azóta 25 millió vendég foglalt az oldalukon szálláshelyet az ázsiai országba. A BBC a cég belső információira hivatkozva azonban azt írta: a kínai szálláshelykölcsönzés már a pandémia előtt is bonyolult és drága volt a cég számára.

A helyi szabályozás értelmében a vendégek adatait például meg kellett küldeni a pekingi kormánynak, valamint a helyi szállásadó cégek is komoly versenyt jelentettek az Airbnb számára.

Az Airbnb a pandémia első hónapjaiban súlyos veszteségeket szenvedett. Később azonban, amikor sokan átálltak a távmunkára, jelentős forgalomnövekedést könyvelhetett el. A társaság közlése szerint 2021-ben 25 százalékkal több bevételt értek el, mint 2019-ben, vagyis a pandémia megjelenése előtt.

A társaság az idei évvel kapcsolatban bizakodó, hiszen a turizmus ismét fellendülőben van világszerte. Kínában azonban lassabban tér magához, hiszen az országban a totális lezárás eszközével élnek, hogy megakadályozzanak egy-egy járványhullámot.

Ne hagyd ki!