Egy város panorámája előtérben egy okostelefonnal, rajta Airbnb
Fotó: Shutterstock

Ez a cég megvalósította a lakhatás decentralizációját

Az Airbnb nem kéri az alkalmazottaitól, hogy térjenek vissza az irodába, nemcsak most, hanem soha. Nemcsak az örökös távmunkát tették lehetővé számukra, hanem azt is, hogy az adott országon belül bárhová költözhetnek, és ettől nem fog csökkenni a fizetésük.


A szállásszolgáltató cégnek világszerte hatezer alkalmazottja van, ebből háromezer az Egyesült Államokban.

Nagyobb merítés

A maximális rugalmasság lehetővé teszi számunkra, hogy a legjobb munkaerőt szerződtessük, meg is tartsuk, és ne csak az irodáinktól ingázó távolságban élők közül válogassunk

– olvasható Brian Chesky, az Airbnb társalapítója és CEO-ja által írt emailben. Csak elenyésző számú munkakör esetében lesz elvárás az irodai vagy egyéb meghatározott lokáción végzett munka.

A döntés nem túl meglepő azután, hogy az elmúlt hónapokban

Chesky lett a távmunka két lábon járó marketinghordozója.

Januárban bejelentette, hogy az Airbnb-n hirdetett lakásokban él, és minden pár hétben várost vált. Akkor azt mondta, hogy szerinte ez lesz 2022 legnagyobb utazási trendje. Úgy gondolta, hogy az emberek több várost is kipróbálnak majd, heteket, hónapokat, vagy akár egy egész szezont is egy helyen töltve.

Egyre több ember kezd külföldön élni, mások egész nyáron át utaznak, sokan pedig feladják a lakásukat, és felcsapnak digitális nomádnak – mondta akkor, és a jelenséget a lakhatás decentralizációjának nevezte el.

Szabadság a köbön

Chesky most az alkalmazottainak is megadja ezt a fokú szabadságot. Arra biztatja őket, hogy aki szeretne hosszabb ideig egy másik országban élni, az induljon el.

Szeptembertől kezdve több mint 170 országban élhettek, minden egyes helyen évi maximum 90 napig. Mindenkitől ugyanúgy kérünk egy állandó lakcímet az adózás és a bérszámfejtés miatt, de örömmel biztosítjuk számotokra ezt a szabadságot – írja Chesky.

A bizalom az alap

Az Airbnb a pandémia első hónapjaiban súlyos veszteségeket szenvedett. Később azonban, amikor sokan átálltak a távmunkára, jelentős forgalomnövekedést könyvelhetett el. A társaság közlése szerint 2021-ben 25 százalékkal több bevételt értek el, mint 2019-ben, vagyis a pandémia megjelenése előtt.

A rugalmasság csak akkor működik, ha bízol az embereidben

– írja Chesky.

Megmutattátok, milyen teljesítményt tudtok nyújtani távmunkában. Az elmúlt két évben alkalmazkodtunk a pandémiához, újraépítettük a földbe állt céget, megjelentünk a tőzsdén, átalakítottuk a szolgáltatásainkat, és rekordbevételt értünk el. Mindezt távmunkában

– zárta sorait.

Sok más helyen, például a Wall Streeten nem ilyen rugalmasak a munkaadók. Arról is írtunk már, hogy az Apple-nél fellázadtak a dolgozók a távmunka vége ellen.

Ne hagyd ki!