Az Egyészségügyi Világszervezet (WHO - World Health Organization) a rákkeltő anyagokat felsoroló hivatalos listájára helyezte az aloe verát. Úgy vélik, a növény egyes vegyi anyagai károsíthatják a DNS-t.
A vastagbélrák kockázatát növelhetik egyes aloe verás készítmények
Újabb tételek kerültek fel a WHO rákkeltőnek vélt anyagokat felsoroló listájára. Az eddig 94 tételes felsorolásban például a benzin, a bitumen, illetve ázsiai savanyított zöldségek is szerepelnek. A feketelista most olyan anyagokkal bővült, mint az aszpartám (az egyik legnépszerűbb mesterséges édesítőszer) és az aloe vera.
Az aloe verát régóra egyfajta csodanövényként ismerik. Például számos kozmetikum, étrendkiegészítő és ital összetevője. Azonban az Agroinform megjegyzi, patkányokon végzett vizsgálatok alapján megállapították, hogy az aloe verás ivóvíz növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, mivel károsíthatják a DNS-t a növény bizonyos vegyi anyagai.
Számos élelmiszer nem kedvez a bélrendszernek
Egyébként számos olyan élelmiszer létezik, amelyek fogyasztása problémát okozhat a bélrendszerben. A bélmikrobiom a vastagbélben található baktériumok és mikroorganizmusok csoportja. A benne lévő baktériumok összetétele kulcsfontosságú egyes testi funkciók, például az idegrendszer, az immunrendszer és az emésztés szempontjából. A bélmikrobiom egészségében nagy szerepet játszik, hogy mit eszünk.
Az egészséges ételek egészséges baktériumokat termelnek, így olyan tényezőket hoznak létre, amelyek egészséges bélsejteket termelnek. Ez kevesebb gyulladást és összességében egészségesebb szervezetet jelent
- idéztük Chris Dammant, a seattle-i Washingtoni Egyetem gasztroenterológusát.
A három kerülendő élelmiszercsoport
Dr. Damman három élelmiszertípusra hívta fel a figyelmet, amelyek fogyasztását érdemes kerülnünk, ha hozzá szeretnénk járulni a bélrendszerünk egészséges működéséhez. Soroljuk, melyek ezek az élelmiszercsoportok!
Finomított pékáruk: A finomított pékáruk is károsíthatják a bélrendszert. Különösen a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupos ételeket kell kerülni. Helyettük jobb választások lehetnek a teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó pékáruk.
Feldolgozott húsok: A szakértő szerint például a szalonna, a hot dog, a szárított marhahús és a felvágottak is összefüggésbe hozhatók a vastagbélrák magasabb kockázatával, mivel a természetes összetevők és adalékanyagok a főzéskor rákkeltő anyagokká alakulhatnak át. Ezért jobb választások lehetnek a hentesnél vásárolt húsok, különösen azok, amelyek jó zsírokat tartalmaznak.
Cukros italok: Ebbe a csoportba nemcsak a szénsavas üdítők tartoznak, hanem egyes gyümölcslevek és bizonyos diétás üdítők is. Ezek is károsíthatják a bélrendszert, különösen ha magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, szacharint vagy szukralózt tartalmaznak.