Zaklatott nő szomorkodik a sikátorban
Fotó: Unsplash

Gondban az Apple, egyre több dolgozó panaszkodik a körülményekre

Az Apple egyik mérnöke egyebek között szexuális zaklatással, diszkriminációval vádolja egykori kollégáit. Ashley Gjøvik mellett számos más Apple dolgozó is beszámolt hasonló esetekről és ellenséges munkakörnyezetről az elmúlt hónapokban.Felkészülnek a vezetők

Ashley Gjøvik-ot augusztus elején határozatlan időre felfüggesztették a vezető mérnöki programmenedzseri pozíciójából, miután a Twitteren szexizmussal vádolta a vállalatot. Néhány napja újabb posztot tett ki a Twitterre, amelyben megosztotta a 27 pontból álló bűnlajstromot, amelyet a cég HR részlegének küldött. Hozzátette, ez még csak a jéghegy csúcsa, a vele történt kellemetlenségek 95 százalékáról még csak ezek után fog beszámolni. Szemezgessünk!

Válogatott módszerek

Gjøvik szerint a szenior kollégái egy táblázatban vezették, hogyan tehetnék földi pokollá az életét a munkahelyen. Számos alkalommal direkt kihagyták őt a fontos e-mailekből, de arra is volt példa, hogy alkoholfogyasztásra kényszerítették a dolgozókat munkaidőben. Gjøvik megemlítette, hogy többször nyilvánosan lejáratták, sőt, előfordult, hogy még a konferencia terembe is bezárták, ahol hosszas időre egyedül hagyták. Vagy épp az ajtó túloldaláról kiabáltak vele, amíg ő bent zokogott. Az sem számított egyedi esetnek, hogy veréssel fenyegették.

Süket fülek

Gjøvik hozzátette, hogy a munkahelyen is beszélt az őt ért sérelmekről, de a HR túl sok mindent nem tett az ügyben. Gjøvik időrendben összegyűjtötte a vádjait, amelyeket privát üzenetekről készült képernyőfotókkal is alátámasztott. Az egyik ilyen beszélgetés során például a kollégája a prezentációja után annyit írt Gjøvik-nak, hogy nem hallotta, hogy egy oktávval magasabb lett volna a hangja a mondatai végén. Gjøvik szerint a HR ahelyett, hogy megpróbálna javítani a helyzeten, tanácsadással és „betegszabadságolással" próbálja elsikálni a zaklatási ügyeket.

A Verge értesülései szerint Gjøvik-ot augusztus negyedikén határozatlan időre felfüggesztették, hat évnyi munka után. A Business Insider felhívta rá a figyelmet, hogy az elmúlt hónapokban rengeteg egykori és jelenlegi alkalmazott panaszkodott a kibírhatatlan munkakörülményekre, amelyeket az Apple-nél tapasztaltak. Gjøvik esete igen aggasztó, és várhatóan lesz még folytatása az ügynek.

Ne hagyd ki!