​Montenegro, Szent György-sziget

Montenegro, Szent György-sziget

Fotó: Shutterstock

Aranyélet aranyútlevéllel? Ennyibe kerül...

Százezer dollártól 9 és félmillió dollárig terjed az az összeg, amelyért állampolgársághoz lehet jutni, vagyis útlevelet lehet vásárolni az egyes országokban.


Ausztria: 9,5 millió dollár 

Ausztriában azok kaphatnak állampolgárságot, akik „rendkívüli érdemekről” tesznek tanúbizonyságot, és tudományos, kulturális vagy gazdasági téren jelentősen hozzájárulnak az ország érdekeihez,

Más országoktól eltérően a jelentkezőknek közvetlenül az osztrák gazdaságba kell beruházniuk. Üzleti vállalkozást, ezzel együtt állásokat hozhatnak létre, vagy új technológiákat vezethetnek be. A megkívánt pontos összeg nem teljesen világos, de a Forbes számításai szerint 9,5 millió dollár (3,7 milliárd forint) körül lehet.

Hogy kiknek sikerül megugraniuk a lécet, nem tudni, mert a jelentkezőket titkosan kezelik.

Antigua és Barbuda: 100 ezer dollár

A közép-amerikai szigetországban olcsóbban ki lehet jönni.

Aki az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál lévő államban szeretne élni, négyféle program közül válogathat:

  • 100 ezer dollárt (38,5 millió forint) befizethet az ország Nemzeti Fejlesztési alapjába,
  • 150 ezer dollárt (57,7 millió forint) adományozhat a Nyugat-Indiai Egyetemnek,
  • 400 ezer dollárt (154 millió forint) fektethet ingatlanokba,
  • 1,5 millió dollárt (577 millió dollárt) fektethet egy helyi vállalkozásba.

Montenegro: 250 ezer + 200 ezer euró

Közelebbi lehetőség Montenegro. A délkelet-európai országban két út vezet az állampolgársághoz.

Az egyik, hogy a jelentkező 450 ezer euró (176 millió forint) értékben fektet be Podgoricában, az ország fővárosában, vagy 250 ezer euró értékben bárhol máshol. Utóbbi mellé még le kell perkálni 200 ezer eurót az állami fejlesztési és innovációs alapba.

Észak-Macedónia: 200 ezer euró

Észak-Macedóniában olcsóbban mérik az állampolgárságot. Az ugyancsak balkáni, de tengerparttal nem rendelkező államban magánbefektetési alapba várnak 200 ezer eurót (78,5 millió forint), vagy 400 ezer euró (157 milllió forint) értékben kell olyan új vállalkozást indítani, amely legalább 10 embernek ad munkát, és nem lehet étterem, nem is bevásárlóközpont.

Törökország: 400 ezer dollár

Újabban a törökországi állampolgárság igen népszerű, különösen az orosz elit körében. Az útlevél megszerzéséhet hét különböző befektetési opciót ajánlanak, ezek közül a legolcsóbb 400 ezer dollár (154 millió forint) értékű ingatlan vásárlása.

2017 márciusáig pénzért cserébe nálunk is útlevélhez lehetett jutni: 300 ezer euró értékben kellett államkötvényt vásárolni, öt évre. Emellett 60 ezer euró, vissza nem térítendő kezelési költséget kellett fizetni. Itt írtunk arról, hogy az uniós államokban kiadott aranyútlevelek fele oroszokhoz kerülhetett.

Ne hagyd ki!