Pokémon kártyák Pokémon labdákkal és a logóval, az egyik ilyen kártya százmilliókért kelt el
Fotó: Shutterstock

Valaki forintban százmilliókat fizetett egy játékkártyáért

Ismerős a Pokémon mottója? A „szerezd meg hát mind” felszólítás új megvilágításba került, miután a napokban egy ritka Pokémon kártyát csaknem egymillió dollárért árvereztek el.


A Goldin aukciós ház tájékoztatása szerint a napokban egy 1998-as holografikus „Illustrator” Pikachu Pokémon kártya 900 ezer dollárért, azaz nagyjából 313 millió forintért talált új gazdára. A vásárló kilétét homály fedi, és az sem ismert, hogy pontosan miért fizetett ki ekkora összeget egy Pokémon kártyáért. A csillagászati vételár egyben új rekordot is jelent, a korábbi csúcstartó kártya 375 ezer dollárért (130 millió forint) kelt el körülbelül egy évvel ezelőtt-írja a Gizmodo.

A PSA minősítő cég szerint a kártya makulátlan állapotban van (Near Mint 7), a valaha készített mindössze 40 darab holografikus „Illustrator” Pikachu kártyából alig kettő érdemelte ki ezt a minősítést.

A licit február 10-én indult 75 ezer dollárról, az érdeklődők egészen február 23-ig viaskodtak a kártyáért.

Hol a vége?

Az elmúlt években a gyűjtői Pokémon termékek iránti igény, illetve az őket körüllengő piaci spekuláció extrém méreteket öltött. A kártyákat, tazókat, figurákat övező őrület tovább fokozódott, amikor ismert influenszerek, például Logan Paul vagy Gary Haase is megjelentek a piacon.

Csak néhány példát említve:

A zsebszörnyek (Pokémon= pocket monster, azaz zsebszörny) népszerűsége az 1996-os indulás óta megállíthatatlanul növekszik. Egyes becslések szerint a sorozathoz köthető filmek, játékok és termékek piacának értéke 100 milliárd dollárra tehető.

Ne hagyd ki!