Öt darab Oreo kekszet feldobott egy emberi kéamely karkötőt visel
Fotó: Unsplash

Mégis, mi kerül egy darab kekszben 30 millió forintba? Mutatjuk

Mi történik, ha két, hatalmas rajongói táborral rendelkező márka közös kampányt indít, és limitált kiadású termékeket dob a piacra? Megjelennek a nyerészkedők.


Legendás példányok

Az Oreo szeptember elején jelentette be, hogy a Pokémonnal közösen korlátozott mennyiségű egyedi kekszet dob a piacra. A „Pokémon Oreo" különlegessége, hogy minden egyes kekszen megjelenik a híres játék- és animesorozat egyik népszerű karaktere. Egyebek között van Bulbasaur-os, Charmander-es és Pikachu-s kiadás is. Az eredeti sorozat fantáziavilágában léteznek legendás, elképesztően ritka példányok, ilyen például a Mew névre hallgató Pokémon. Az Oreo ezt az exkluzivitást kereste a közös kampányban is, ami azt jelenti, hogy bár létezik olyan keksz, amelyen Mew arca köszön vissza, de nagyon ritka. Nem is kellett több, a rajongók megrohamozták a boltokat, és kiélezett Pokémon-vadászatba kezdtek. Pontosabban fejvadászatba.

Van rá kereslet

Alapvetően 3,59 dollárért lehet hozzájutni egy csomag Pokémon Oreo-hoz, amelybe teljesen véletlenszerűen kerülnek bele a speciális kekszek. Az Oreo „szuperritka mítikus Pokémonként" hirdeti a Mew kekszeket, de az eBay-t megvizsgálva szembetűnik, hogy annyira mégsem nehéz rátalálni a legendás nassolnivalóra. A vásárlás azonban már kicsit neccesebb lesz. Jelenleg több mint 6000 Mew kekszet árulnak eBay-en. A „fejvadászok" pedig maximálisan kihasználják a rajongók elvakultságát. Van, aki forintban közel 30 milliót kér egy darab kekszért. Persze olcsóbban is hozzá lehet jutni, de az árszabás inkább a milliós nagyságrendben mozog. Az igazán szerencsések akár már 10 ezer forintért is megvehetik az áhított portékát. Viszont érdemes sietni, mert egyre kevesebb találatot hoz ki az eBay keresője, így valószínűleg elég jól keresnek a kekszvadászok.

Pokémon-mánia

A zsebszörnyeket (Pokémon= pocket monster, azaz zsebszörny) övező bálványozás az 1996-os indulás óta egyre nagyobb méreteket ölt. Egyes becslések szerint a sorozathoz köthető filmek, játékok és termékek piacának értéke 100 milliárd dollárra tehető. Odáig „fajultak" a dolgok, hogy egész vagyonokat lehet felhalmozni például Pokémon kártyák segítségével. Nemrégiben mi is beszámoltunk róla, hogy egy szerencsés Cambridgeshire-i villanyszerelő vásárolt egy házat, ahol a beköltözés után talált kettő, bontatlan csomagolású, tökéletes állapotú, limitált kiadású Pokémon kártyagyűjteményt. A gyűjteményeket árverésre bocsájtotta, amelyek végül 19 ezer fontért, azaz nagyjából 8 millió forintért találtak új gazdára.

Ne hagyd ki!