Bill Gates fekete zakóban, kék ingben beszél a koronavírus-járványról, és a következő pandémiáról
Fotó: Shutterstock

Bill Gates elmondta, hogyan kerüljük el a következő világjárványt

Ausztrália példáját tartja követendőnek.


Követendő példa

Bill Gates hónapok óta azzal riogatja az emberiséget, hogy bármikor berobbanhat egy új világjárvány. Éppen ezért úgy véli, mindent meg kell tennünk, hogy ez ne történhessen meg. Jó hír, hogy szerinte már megtalálták a megoldást a megelőzésre (vagy legalábbis az esetleges következmények enyhítésére), méghozzá Ausztráliában.

Gates az éves müncheni biztonsági konferencián fejtette ki, hogy sokkal szigorúbb intézkedésekre lesz szükség, ha megjelenik egy újabb veszélyes kórokozó, az országoknak pedig hosszú ideig fenn kell majd tartaniuk a korlátozásokat a kezdeti időszakban, a „népharag” ellenére is.

Példának az ausztrál Covid-válaszintézkedéseket hozta fel.

Az ausztrál módszer

A világ túlsó felén lévő ország 2020 márciusa óta alig néhány napja nyitotta meg nemzetközi határait. A járvány során a hazatérő állampolgárokat és az engedéllyel rendelkező nemzetközi beutazókat kivétel nélkül karanténba helyezték a rendőrség és a katonaság által őrzött szállodákban. Ausztrália államai időnként még saját határaikat is lezárták.

Helyi lakosok tízezrei tiltakoztak a korlátozások ellen, de úgy tűnik, hogy az intézkedések beváltak: a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a járvány kezdete óta arányaiban nézve 100 000 ausztrál polgárból 20 halt meg Covidban. Amerikában ezzel szemben 283.

Az ausztrál lakosság átoltottság szintén figyelemre méltó, az egyetem 81 százalékra becsüli.

Működhet?

Gates méltatása ellenére fontos megjegyezni, hogy a példaország viszonylag nehezen tudott megbirkózni az omikron variáns terjedésével, az említett hullám csúcsán 155 ember veszítette el életét az országban egy nap alatt. A napi halálozási átlag jelenleg 7.

Okkal feltételezhetjük, hogy Ausztrália módszere máshol kevésbé lenne sikeres: 7,69 millió négyzetkilométeres területe ellenére 26 millióan laknak az országban, ez viszonylag kevésnek számít. Ráadásul egy nagy szigetről van szó, szárazföldi határok nélkül, így a nemzetközi utazás is könnyebben korlátozható.

Gates ettől függetlenül követendő példának tartja az állam intézkedéseit, elsősorban a gyors tesztelési, diagnosztizálási folyamatokat és a hatékony karanténpolitikát, melynek eredményeképp a vírus jóval kevesebb áldozatot követelt Ausztráliában, mint a legtöbb országban.

Bill Gates könyve a következő világjárványról hamarosan kikerül a boltok polcaira, erről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

Ne hagyd ki!