Még a végén elismerik, hogy a futár is lehet rendes munkavállaló
Fotó:123RF

Még a végén elismerik, hogy a futár is lehet rendes munkavállaló

Az új spanyol szabályok értelmében minden ételkiszállítással foglalkozó helyi vállalatnak alkalmazotti jogviszonyt kell létesítenie az összes futárjával. A cégek három hónapot kaptak az átállásra.


A szakszervezetekkel egyeztetett szabályozás célja többezer futár jogi helyzetének tisztázása. Nem egyedi esetről van szó, ugyanis az egész világon azon gondolkodnak a döntéshozók, miként lehetne a futárokat és az ételkiszállító cégeket megregulázni. Az Európai Bizottság már elindított egy nyilvános konzultációt az egész unióra kiterjedő új szabályrendszer kialakításáról. Spanyolország azonban előzött. Egyelőre még vannak, akik lázadoznak a döntés ellen, mondván, hogy más modell szerint működnek, mint amit az új szabály előír.

Vége a jó világnak?

A spanyoloknál a Glovo startup a jogi csata főszereplője, de az olyan cégek is, mint a Deliveroo, vagy az UberEats munkajogi gondokkal küzdenek szerte a világban.

Az új jogszabályok ugyan megnehezítik a szabadúszók, vállalkozók alkalmazását, de számos futárszövetség és munkaügyi szakértő úgy véli, továbbra sincs megoldva a futárok helyzete, ami további csatákat fog eredményezni.

Keresik a kiskapukat

Az új rendszerhez való alkalmazkodás miatt már számos vállalat új üzleti modelleket keres, melyekkel kiküszöbölheti a törvény hatását.

A Just-Eat például felvett alkalmazottként néhány futárt, a csúcsidőket pedig külsős szállítmányozási cégek alkalmazottjaival fedi le.

A Glovo munkaerőkölcsönzőkhöz fordult segítségért, valamint részmunkaidős, illetve határozott idejű, átmeneti szerződéssel vesz fel embereket.

A Glovo, az UberEats és a Deliveroo egyelőre nem kommentálta az eseményeket.

Ne hagyd ki!