A kata átalakítása után jelentősen nőttek az ételfutárok adóterhei
Fotó: Shutterstock

Kiderült, mennyiért dolgoznak valójában az ételfutárok

Miután átalakította a kormány a kisadózó vállalkozások tételes adóját, azaz a katát, vállalkozók százezrei kerültek ki azok köréből, akik továbbra is élhettek vele. Így jártak az ételfutárok is. Mutatjuk, hogyan érinthette a futárok ezreit a változás.


Nagyot eshetett az ételfutárok bevétele a kata átalakítása után

Tavaly szeptembertől megváltoztak a kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai. A kata roppant kedvezményes, havi fix adót biztosított vállalkozók százezreinek évi 12 millió forint bevételig. Jellemzően ezzel az adónemmel éltek az ételfutárok is éveken át. Azonban bő egy éve ők is kiestek a kedvezményezettek köréből, az adóterhük pedig jócskán megugrott.

Nem jó ma futárnak lenni és akik tehetik, hamar elmennek. Részben azért, mert kevesebb mint felére csökkent a jövedelmünk az utóbbi egy évben. (…) Kihúzták a katázó futárok alól a talajt. Átkényszerültek átalányadózásba, így az adójuk a havi fix katás 50 ezer forint helyett átlagban 100-200 ezer forint lett

- nyilatkozta Elek Attila, a Magyar Országos Futár Képviselet (MOFK) elnöke a 24-nek.

Igaz, néhány ételkiszállítással foglalkozó cég - akiknek a katás futárok egyéni vállalkozóként dolgoztak be korábban - próbálta kompenzálni a megbízottjai jövedelemkiesését. Például a foodora egyszeri, 18 százalékos díjemelést eszközölt. A Wolt pedig elérhetővé tett havi 65 ezer forintos bónuszt a főállású ételfutároknak, amihez havi 650 címet kellett teljesíteniük.

Elek Attila hozzátette, régen a borravalóval is számolhattak a futárok, viszont jattot manapság szinte senki sem ad. Néha hall olyat, hogy - állítólag - havi 800 ezret keres egy ételfutár. Ez szerinte Budapesten nem kizárt, viszont napi 15 óra munkát igényel.

Külföldi diákok körében igen népszerű munka

Budapesten meglehetősen szembetűnő, hogy jónéhány külföldi ételfutár szállít ki megrendeléseket. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy a magyar munkaerőpiac (és felsőoktatás) nemzetköziesedése az előző években ért el egy szemmel is jól látható szintet. A távoli országokból érkező diákok jellemzően nem tudnak magyarul, ezért leginkább olyan munkakörökben fordulnak elő, ahol nem nagy probléma a nyelvtudás hiánya.

A futárok ennek a trendnek a leglátványosabb elemei, de más ágazatokban is egyre több külföldi dolgozik: például betanított- és segédmunkásként, fuvarozóként vagy valamilyen konyhai munkakörben. Akik angolul jól beszélnek, azok inkább olyan pozíciókat keresnek, ahol az a munkavégzés nyelve, például multis nemzetközi csapatokban, vagy az IT-szektorban.

Ne hagyd ki!