Csúnya bukás a Deliveroo tőzsdei szereplése

A britek abban reménykedtek, hogy a Brexit után az élelmiszerkiszállítással foglalkozó Deliveroo fogja őket az üzleti újítások élvonalába röpíteni. Nem így történt, a Goldman Sachs óriásbanknak kellett közbelépnie.


A Deliveroo nagy ígéret volt, mielőtt tőzsdére került volna. Nem egyszerű ételkiszállító cégről van szó. 12 piacon működnek, hiper-lokalizált kiszállítási megközelítéssel dolgoznak, illetve személyre szabott ajánlatokat kínálnak mind a vásárlóknak, mind az éttermeknek. A járvány számukra is kedvező eredményeket hozott: 2020-ban 64 százalékkal növekedett az applikációjuk forgalma, ami 4,1 milliárd angol fontnyi árbevételt eredményezett. Az idei év még kedvezőbben alakult számukra, ugyanis már az első két hónapban 121 százalékos növekedést értek el. Tavaly már 80 ezer étterem állt kapcsolatban a céggel több, mint 500 várost érintve. A britek az eredményekre alapozva azt remélték, hogy a nyilvános részvénykibocsátás berobbanthatja a Londoni Értéktőzsde életét. Nem így történt.

A nagy zuhanás

A cég részvényeit a kibocsátás után darabonként 390 pennyért kínálták az intézményi és magánbefektetőknek. Az első kereskedési napon azonban elkezdett zuhanni az árfolyam, rá egy napra pedig már csak 282 pennybe került egy részvény, ez csaknem 30 százalékkal alacsonyabb a kibocsátási árnál. A Financial Times szerint így is szerencsés helyzetben van a cég, ugyanis a kibocsájtást szervező nagybankok egyike, a Goldman Sachs lényegében megmentette. A hitelintézet ugyanis az első két kereskedési napon 75 millió fontnyi részvényt vásárolt, ezzel valamennyire visszafogta a további árzuhanást. A hasonló volumenű kibocsátások közül soha nem volt ilyen gyatra részvényforgalom, mint amit a Deliveroo produkált.

Jelenleg a cég piaci kapitalizációja 5,1 milliárd font, ami 2,5 milliárddal kevesebb, mint a pár nappal ezelőtti, bevezetéskor produkált érték. A bankok azonban még nem nyugodhatnak meg, ugyanis a napokban kezdődhet meg a kisbefektetők által birtokolt közel 70 ezer részvény eladása, amit a cég applikációján keresztül vásároltak.

Borús fellegek az IPO előtt

Attól függetlenül, hogy sok brit minden bizalmát (és nem kevés pénzét) a cégbe fektette, a mintaprojektnek tekintett Deliveroo tőzsdére lépése lőtt is voltak már aggasztó jelek. Sok intézményi befektető aggodalmát fejezte ki, hogy a cég ESG problémákba ütközött. Magyarul fenntarthatósági gondok merültek fel náluk, illetve a dolgozókkal szembeni rossz bánásmód és a kettős részvénystruktúra negatívan befolyásolta az erre manapság kifejezetten érzékeny befektetőket. Ehhez társul a dolgozók sztrájkja, ami épp a napokban zajlik.

A Deliveroo-részvények árazása is indokolatlan magabiztosságot tükrözött. A tőzsdére lépéskor a tavalyi árbevételük 6,4- szeresére, illetve a bruttó profitjuk 19-szeresére lőtték be az értéküket. A befektetők óvatosságát a koronavírus elleni vakcinák gyorsuló terjedése is indokolja, ugyanis sok ország nyitás előtt áll, ami nagymértékben visszavetheti a keresletet, írja a Napi.hu.


The Conversation

Ne hagyd ki!