Nem maradhatnak katások az ételfutárok
Fotó: Shutterstock

Ezt lépte a Wolt és a Foodpanda a katázás átalakítására

Levélben közölte a Wolt az ételfutáraival, hogyan adózhatnak szeptembertől. Amennyiben ennek eleget tesznek, továbbra is alkalmazni tudják őket. A Foodpanda is közölte, miképpen állnak a kata átalakításához.


Döntött a Wolt a futárai sorsáról

A Wolt e-mailben értesítette a futárait arról a héten, hogy azokkal az egyéni vállalkozókkal, akik szeptembertől továbbra is a kisadózó vállalkozások tételes adóját, azaz a katát fogják fizetni, nem lesz lehetőségük együtt dolgozni. Ők ezért az átalányadózást javasolják a partnereiknek – írja a mfor.hu

Természetesen vagytok jópáran, akik főállású egyéni vállalkozóként woltoztok, de a rendelkezésünkre álló adatok alapján azt látjuk, hogy a Wolton keresztül szállító futárok legalább 80 százaléka viszonylag alacsony óraszámban van online, tehát a legtöbben főállás mellett és/vagy alkalmi jelleggel szállítotok. Az új kata csak főállású egyéni vállalkozóknak lesz elérhető, így az a jelenleg aktív, Wolton keresztül szállító futárok döntő többsége számára megszűnik szeptember 1-től

- áll a levélben.

A cég arra is felhívta a futárai figyelmét, hogy egyre több az áfás számlát igénylő megrendelő. A módosult törvény azonban nem ad lehetőséget a katásoknak ezeknek a megrendeléseknek a szállítására, ezért az új forma nem kompatibilis a cég több szolgáltatásával.

A woltos futárok pontos létszámáról nyilvános adat nem áll rendelkezésre, azonban a G7 tavaly nagyjából négyezerre becsülte a számukat.

A Foodpanda is tartja magát a jogszabályokhoz

A Magyar Nemzet számolt be róla a héten, hogy lehet olyan futárcég aki trükközne a kata adónemmel. Az információik szerint az egyik ételkiszolgáló vállalat kidolgozott egy jogi megoldást, amellyel a futáraik szeptembertől is katások maradhatnak. Eszerint az ételfutárok a megrendelő magánszemélyekkel állnának szerződésben, a kiszállító céggel nem. Ez azért lenne fontos, mert a jogszabályváltozás miatt a katázó futárok a jövőben nem számlázhatnának vállalkozásoknak, csupán magányszemélyeknek.

Az ügyben kérdéseivel a portál megkereste a Woltot és Foodpandát is. Az előbbi közölte, hogy a döntésikről előbb a partnereiket értesítik (erről fentebb írtunk). Az utóbbi ügyvezetője pedig leszögezte, hogy a jövőben is a hatályos jogszabályok, illetve a jogalkotó szándéka szerint kívánnak működni.

Jelenleg vizsgáljuk a lehetőségeket. Az esetleges változásokról először futárpartnereinkkel fogunk majd kommunikálni, hogy egyéni helyzetük szerint meghozhassák a számukra legjobb döntést

- nyilatkozta Juhász István, ügyvezető.

Ne hagyd ki!